17:51 / 06.05.2020.

Autor: Vladimir Šetka/Radio Zadar/HRT

Podignute optužnice za slučaj grupnog silovanja u Zadru

Prosvjed u Zagrebu (foto: Ivana Štefelić/HRT)

Prosvjed u Zagrebu (foto: Ivana Štefelić/HRT)

Foto: - / HRT

Optuženi su da su prošle godine više puta grupno silovali maloljetnicu iz njihova mjesta, a silovanja snimali mobitelom.
Županijsko državno odvjetništvo u Zadru podignulo je optužnicu protiv sedmorice mladića. Podsjetimo, kazneno su prijavljeni da su od kolovoza 2018. do srpnja 2019. više puta grupno silovali maloljetnicu iz njihova mjesta, a silovanja snimali mobitelom te je ucjenjivali kako bi iznudili nove odnose.

Priopćenje ŽDO-a prenosimo u cijelosti:

"Županijsko državno odvjetništvo u Zadru je, nakon provedene istrage, 5. svibnja 2020. podiglo  pred Županijskim sudom u Zadru optužnicu protiv petorice okrivljenika (2000., 2000, 2000., 2000 i 1999.) te prema dvojici maloljetnika (2003. i 2001.) zbog počinjenja više teških kaznenih djela protiv spolne slobode. (6. 5. 2020.)

Okrivljenicima se stavlja na teret počinjenje jednog teškog kaznenog djela protiv spolne slobode iz čl. 154 st. 2. KZ/11, više teških kaznenih djela protiv spolne slobode iz čl. 154. st. 1. KZ-a, više kaznenih djela bludnih radnji iz čl. 155. st. 2. KZ/11 i dva kaznena djela iskorištavanja djece za pornografiju iz čl. 163. st. 2. KZ/11, sve na štetu djeteta".

Slučaj koji je zgrozio Hrvatsku

Ovaj slučaj zgrozio je Hrvatsku. Nakon što, tada osumnjičenici, pušteni da se brane sa slobode - u više gradova održani su prosvjedi u znak podrške svim žrtvama seksualnog nasilja koje od sustava ne dobivaju primjerenu zaštitu. Najveći takav prosvjed održan je u Zagrebu pod nazivom "Pravda za djevojčice". Podsjetimo, Ustavni sud u studenome prošle godine donio je rješenje da su određivanjem istražnog zatvora osumnjičenima za silovanje povrijeđena prava na slobodu osumnjičenika.

- Jelena Veljača u "Nedjeljom u 2"
- Pravda za djevojčice: Održani prosvjedi diljem Hrvatske
- Buljan Flander: Progovori tek jedno od 10 seksualno zlostavljane djece
- Javnost šokirana odlukom suda o seksualnom zlostavljanju

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!