Teška borba s koronavirusom: "Tihi ubojica koji te odnese za dva dana"

22.05.2021.

20:52

Autor: Anamarija Škorić/Dnevnik/B.A./HRT

Cijepite se, poziva pacijent

Cijepite se, poziva pacijent

Foto: Dnevnik / HRT

Pandemija je utjecala na rad svih bolnica - u šibenskoj jedinici intenzivnog liječenja, koja se skrbi za najteže COVID bolesnike, broj pacijenata se utrostručio, a odjel se selio čak 11 puta. Evo priče o tome kako su se uspješno othrvali trećem pandemijskom valu.

Nakon više od mjesec dana, napokon diše bez maske. Svoje iskustvo s koronavirusom želio je podijeliti, ali anonimno.


- To je, nažalost, tihi ubojica koji te odnese za dva dana, kaže pacijent Opće bolnice u Šibeniku.


Doživio je to više puta - dok se i sam borio za svaki udah na Odjelu intenzivne skrbi.


- Oni su non-stop dolazili, nema šanse da bi to prošlo da nema nekog unutra - kako dišeš, kako je ovo, ono - stvarno, kapa ljudima do poda, kaže.


Snimka s minikamere, koju je nosila sestra Antonija, potvrđuje: na odjelu s najtežim slučajevima predaha nema.


- Toliko su zahtjevni da je deset ljudi u sobi malo. I njihovo zdravstveno stanje mijenja se doslovce iz minute u minutu, kaže Antonija Radić, medicinska sestra na Odjelu anesteziologije, reanimatologije i intenzivne medicine.


Pacijenti su im uvijek na oku: liječenje, briga i njega. Zbog njih se dolazi na odjel i na slobodni dan, na prvi poziv.


- Nitko nije rekao "Ne mogu doći, neću doći", nego - "Recite kada?", ističe Dragica Skroza, glavna sestra Odjela anesteziologije, reanimatologije i intenzivne medicine.


Ovih dana odjel se dezinficira. A prije manje od mjesec dana svi su respiratori bili u pogonu.


- Upravo u tom periodu smo imali najteži trenutak u cijeloj epidemiji jer su se svi ljudski resursi koji su potrebni za liječenje takvih bolesnika morali usmjeriti prema JIL-u, kaže Sanja Jakelić, ravnateljica Opće bolnice u Šibeniku.


Pa se sestrama s matičnog odjela pridružilo dvostruko toliko kolegica. U suradnji s 15 anesteziologa uspješno su se oduprli udaru trećeg pandemijskog vala.

- Ja vam mogu samo slikovito reći da smo mi 11 puta selili naš odjel kako bi u datom trenutku odgovorili potrebama s kapacitetima, navodi Srđan Vranković, voditelj Odjela anesteziologije, reanimatologije i intenzivne medicine.


No uz sav trud, sve ljude, gotovo svaki dan i dalje se suočavaju s najtežim ishodom - smrću pacijenta.


- Odabrali smo taj posao pa nekako uvijek to gledamo kroz neke pozitivne stvari i da smo dali sve od sebe, da smo bili s njima u zadnjim trenucima, kaže Ivana Čobanov, medicinska sestra na Odjelu anesteziologije, reanimatologije i intenzivne medicine.


"Cijepite se!"

A priče sa sretnim krajem najveća su im motivacija.


- Kad vidite da ste uspjeli pacijenta izvući iz tako teške situacije, pred ponorom... To je nešto što vas drži i ispunjava, kaže Vranković.


Pred ponorom je bio i naš sugovornik s početka priloga. Poziv za snimanje je prihvatio samo radi ove poruke:


- Cijepite se! Ne dovodite u problem sebe, plus toga, ovo osoblje što radi - to je žrtva i to su spasitelji naših života.


Puko hvala je, kaže, slabašna riječ da im se oda dužno priznanje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!