Lina Budak ima podršku 35 organizacija i udruga, traže političku odgovornost

22.02.2023.

16:15

Autor: I.B./Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Robert Anić / PIXSELL

Zaklada Solidarna s još 34 organizacije i udruge uputila je zajedničku Izjavu podrške Lini Budak, zahvalivši joj na iznošenju osobnog neugodnog iskustva, a od ministra zdravstva i premijera zatražili su javnu ispriku i političku odgovornost.

Preuzimanje političke odgovornosti je prvi korak ka suštinskoj promjeni, poručuju potpisnici Izjave te zavaljuju odvjetnici Lini Budak na hrabrom javnom istupu i iznošenju vlastitog, izuzetno neugodnog iskustva u susretu s hrvatskim zdravstvenim sustavom.

Budak se, kažu, javno izložila u trenutku aktivne borbe sa zloćudnom bolesti što je izuzetno zahtjevno i iscrpljujuće.

Smatraju kako kaotičnost u sustavu ne smije biti izlika za prebacivanje odgovornosti i javne obračune s pacijentima.

Naglašavaju i kako bi u fokusu najavljenog programa zdravstvene pismenosti trebalo biti poboljšanje pismenosti zdravstvenog sustava, a ne samo pacijenata.

Nepostojanje stvarne posvećenosti pacijentima

Hrvatsko je zdravstvo još jednom pokazalo nepostojanje stvarne posvećenosti praćenju i pružanju podrške pacijentima, od trenutka njihova ulaska u ordinaciju do kraja liječenja. Istupi visokopozicioniranih osoba iz sustava jasno pokazuju da i nadalje ne možemo očekivati sustavna poboljšanja, poručuje se u Izjavi.

Porazna je, tvrde, nespremnost na preuzimanje odgovornosti i priznavanje propusta, uz iskazivanje interesa da se zajednički promijeni loše stanje. Naime, kada problemi dođu u javnost, donositelji odluka se u pravilu očituju kao da nemaju saznanja da je sustav devastiran, da jasne procedure ne postoje ili nisu poznate pacijentima, da postoje zastoji u osiguranju kontinuiteta i kvalitete skrbi.

Slučajevi poput ovoga Line Budak, pokojnog Vlade Matijanića i Mirele Čavajde, samo su, kažu potpisnici Izjave, vrhovi ledene sante na koju ćemo se svi nasukati ne promijeni li se suštinski odnos zdravstvenog sustava prema pacijentima s po život opasnim dijagnozama.

U državi u kojoj se zdravstvena usluga može dobiti samo preko recepta zovi čovika ili plaćanjem skupih privatnih usluga, moramo zahtijevati suštinske promjene zdravstvenog sustava, preuzimanje odgovornosti te ostavke čelnih osoba koje nisu sposobne provesti ni marginalne promjene.

Povodom ovog, još jednog u nizu sramotnih slučajeva nemara ali još više zbog bešćutne komunikacije zdravstvenih ustanova sa ženom koja se bori za život, tražimo od ministra Beroša i premijera Plenkovića da se javno ispričaju gospođi Lini Budak zbog izostanka podrške javnozdravstvenog sustava koji je prouzročio bitno kašnjenje u započinjanju liječenja teške bolesti i neumjesnih izjava samog ministra, navodi se u Izjavi.

Resornog ministra i premijera pitaju kada će napokon život svake osobe koja se bori sa smrtonosnom bolešću postati prioritet zdravstvenog sustava i kada će konačno netko reći: 'Nije sve bilo kako bi trebalo biti, žao nam je, ispričavamo se i učinit ćemo sve da se više nikad ne dogodi?!'

Među potpisnicima Izjave su i Antifašistička liga RH, Centar za mirovne studije, CESI, CROSOL - Platforma za međunarodnu građansku solidarnost Hrvatske, Documenta, Dugine obitelji, Gong, Hrvatsko novinarsko društvo te brojni drugi.

Ministar zdravstva Vili Beroš održao je sastanak s Hrvatskim liječničkim zborom o aktualnim temama, poput reforme i prosvjeda. Nakon sastanka komentirao je i slučaj Line Budak - poručio je da inspekcija još nije završena - proširena je i na druge ustanove i primarnu zdravstvenu zaštitu, ali očekuje se da će biti krajem ovog ili početkom idućeg tjedna. Također, najavio je izmjene u informatičkom sustavu kada je riječ o nalazima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!