Pogodnosti aplikacije Certilia, dodatka elektroničkim osobnim iskaznicama

02.02.2022.

09:55

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/M.Š./HRT

Anita Glavaš Vujić, savjetnica Uprave za odnose s javnošću iz AKD-a

Anita Glavaš Vujić, savjetnica Uprave za odnose s javnošću iz AKD-a

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Drugog veljače obilježava se točno šest mjeseci otkad je u uporabi nova elektronička osobna iskaznica u Republici Hrvatskoj. Koje su sve prednosti korištenja nove iskaznice – za što se i kako može koristiti, te za što služi mobilna aplikacija Certilia, govorilo se u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska". 

- Najveća novost je instaliranje te mobilne aplikacije. Danas preko 17 tisuća osoba ima aplikaciju te koriste sve funkcionalnosti na mobitelu, istaknuo je Leo Lokas, direktor sektora razvoja poslovanja Agencije za komercijalne djelatnosti (AKD).

Elektronička osobna iskaznica se u RH izdaje od 2015. godine.

- I od 2015. ste se mogli prijaviti na sustav e-građani i obavljati sve usluge koje traže visoku razinu sigurnosti putem interneta. Od ove godine sve to možete obaviti i putem mobitela. Dodatna posebnost je mogućnost kvalificiranog elektroničkog potpisa – dokumenti koje potpišete vrijede na sudu kao da ste vlastoručno potpisali, objašnjava Anita Glavaš Vujić, savjetnica Uprave za odnose s javnošću iz AKD-a. 

Kod preuzimanja osobne iskaznice, instalira se middleware aplikacija koja je odmah spremna za korištenje. Dodatni korak je instaliranje mobilne aplikacije Certilia, nakon čega korisnik sve može raditi sam, od kuće.

- Proces traje pet do deset minuta, dodaje Lokas.

S novom aplikacijom čitač osobne iskaznice više neće biti potreban.

- Pokušali smo građanima olakšati da nakon prve uporabe ne moraju nikad nabavljati čitač. U policijske uprave diljem Hrvatske instalirali smo aktivacijske konzole gdje, kada preuzmete osobnu iskaznicu, možete odmah na licu mjesta i uz asistenciju djelatnika, aktivirati svoju osobnu iskaznicu i mobilnu aplikaciju Certilia. Shvatili smo da građani najbolje reagiraju kad imaju pomoć i kad odmah sve obave, kaže Glavaš Vujić.

Važno je napomenuti kako elektroničkim funkcionalnostima u mobilnoj aplikaciji nije zamijenjena uloga fizičke osobne iskaznice - primjerice, u slučaju legitimacije.

- Tako će biti još neko vrijeme. Postoji europski projekt, tzv. 'digital wallet', koji podrazumijeva digitalizaciju, i upravo je u postupku. Zemlje članice su u postupku razgovora o tome kako bi jedno digitalno rješenje moglo zamijeniti dokumente u ograničenom opsegu i bilo važeće u svim zemljama, kaže Lokas.

Što se tiče putovanja, dodaje kako će uz mobilnu aplikaciju Certiliu uskoro biti moguće putovati po Europskoj Uniji bez korištenja fizičke osobne iskaznice.

AKD surađuje i s knjižnicama grada Zagreba, gdje će se građani kroz projekt "Postanite građani grada Zagreba", moći dodatno informirati o novim funkcionalnostima.

- Planiramo dati dodatnu podršku tako da ćemo educirati njihove djelatnike i osigurati čitače kartice. Netko tko voli doći u knjižnicu moći će i tamo riješiti aktivaciju mobilne aplikacije, zaključuje Glavaš Vujić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!