Podaci e-Visitora: U Hrvatskoj boravi više od 241 tisuće turista

19.06.2021.

16:26

Autor: Anita Markovina Radnić/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Primošten

Primošten

Foto: Dusko Jaramaz / PIXSELL

Prema prvim podacima sustava eVisitor, u našoj zemlji trenutačno boravi više od 241 tisuće turista i to više od 200 tisuća stranih. 

Najviše ih je u Istri, potom na Kvarneru, te u Splitsko-dalmatinskoj i Zadarskoj županiji, a gledajući po odredištima - u Rovinju, Poreču, Viru, Medulinu i Malom Lošinju.

Najviše gostiju trenutačno imamo iz Njemačke, Slovenije, Austrije, Češke i Poljske.

- Možemo slobodno reći da smo zakoračili u pravo ljeto, i to prije pandemijske 2020. Danas smo bili svjedoci prepunih plaža i terasa, zaista je zaživjela kvarnerska rivijera i kvarnerski otoci. Opatija i okolni gradići omiljeni su kod Slovenaca, Austrijanaca, Nijemaca, ali i sve većeg broja domaćih gostiju. U jednoj od najutjecajnijih ruskih novina izdan je prilog o turizmu u Hrvtaskoj. Rusi su bili omiljeni gosti na opatijskoj rivijeri pa vjerujemo da će i taj prilog vratiti Ruse željne luksuznog turizma, rekla je HRT-ova reporterka Klaudia Modrić Plantarić, javljajući se iz Opatije za središnji Dnevnik.

Stradun se puni, gužve u splitskoj luci

Stradun - pun, ali u Dubrovniku su naviknuti na više. Još nema imućnijih Amerikanaca ni Engleza koliko bi htjeli. Pa ipak, cijene ne spuštaju.

- Cijene ne smijemo spuštati, dapače, u velikim segmentima ćemo čak i podignuti cijene, ali mi moramo dati kvalitetu. Naglasak je na kvaliteti, rekao je Damir Bogdanović, suvlasnik restorana.

U šetnji gradom Austrijanci i Francuzi.

- Nikad prije nismo bili u Hrvatskoj. Planirali smo već dvije godine i sada je bilo dobro vrijeme za to. A i prijatelji su nam rekli da je prelijepo pa smo došli!, kažu gosti iz Francuske.

Turističkim vlakom u Split je stiglo dvjesto putnika. Iz Bratislave preko Beča.

- Noćni vlak baš je dobar i udoban. Imali smo odjeljak za dvoje i usluga je bila izvrsna. Dobili smo i doručak. Zaista nam se svidjelo!, rekla je Julia iz Beča.


Čini se sve kako bi Hrvatska u turizmu bila što konkurentnija i dostupnija.

- Vlada Republike Hrvatske na tome jako puno radi, ove godine sa četiri emitivna tržišta imamo poveznicu s Jadranom, rekao je Tonči Glavina, državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta.

Oživjela je i splitska luka. Ovog vikenda očekuje se 30 000 putnika, uvode se izvanredne linije prema Braču.

- Domaći, strani gosti, zaista-užitak, kaže Jelena Ivulić, voditeljica Jadrolinijine poslovnice u Splitu.

Gosti iz obližnjih zemalja rado skoknu do Opatije. Uz more mogu šetati do mile volje, oni hrabriji - i osvježiti se.

Dobra hrana nudi se i u Šibeniku. Trenutačno se ovdje odmara 2000 gostiju, dvostruko više nego lani u ovo doba. Veseli to turističke djelatnike.

- Većina letova za Hrvatsku počinje ubrzo, tako da očekujemo sedmi mjesec puno uspješniji nego lani, rekao je Dino Karađole, direktor Ureda TZ-a Šibenika.

- Neće bit kao 2049., ova dva mjeseca, ali se nadamo približnoj. To je dobar optimizam, mi smo spremni i očekujemo ih raširena srca da dođu kod nas, poručio je Joso Smolić, ugostitelj.

Kao da pandemije nema - ljudi posvuda opušteni. Samo da potraje.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!