16:28 / 04.02.2021.

Autor: Margareta Jozinović/Vijesti/IMS/I.Z./HRT

Pokopan Miroslav Tuđman

default error photo

Na zagrebačkom groblju Mirogoj održan je posljednji ispraćaj dr. Miroslava Tuđmana, saborskog zastupnika, istaknutog hrvatskog znanstvenika i političara te sina prvog hrvatskog predsjednika.


Sprovod je održan uz poštivanje epidemioloških mjera jer je pokojni Miroslav bolovao od koronavirusa pa je obred učinjen pred otvorenom grobnicom, a ne u mrtvačnici. Počast je došlo dati stotinjak osoba iz političkog života i građana, a  ispraćen je uz najviše državne i vojne počasti.

Na posljednjem ispraćaju, među ostalima, bili su i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, saborski zastupnici, predsjednik Vlade Andrej Plenković s ministrima, Hrvatski generalski zbor i brojni drugi.

- Nikada nije sebe stavljao u prvi plan. Gledao je na druge i živio je Hrvatsku. Bio je sin prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana i zajedno s njim, zajedno sa svima koji su dali sve za slobodu Hrvatske sudjelovao je u stvaranju moderne, samostalne i slobodne Republike Hrvatske i kao dragovoljac Domovinskog rata i kao čovjek koji je stvarao hrvatski obavještajni sustav i kao političar i kao znanstvenik i kao publicist. Radio je to i kao član HDZ-a te smo mu svi mi koji smo zajedno s njim težili da svakom svojom aktivnošću pridonesemo Hrvatskoj, njenom jačanju, izgradnji njenih institucija, gospodarskom napretku, socijalnoj jednakosti, brizi za hrvatski narod, kulturu, povijest, identitet - zahvalni, istaknuo je premijer Plenković.

Prisjetio se kako su razgovori s dr. Miroslavom Tuđmanom bili uvijek dojmljivi i upečatljivi, sugerirao ih je onda kada su bile važne teme.

- Svaki od tih razgovora jako dobro pamtim i kao njegov mlađi kolega puno sam od njega naučio, istaknuo je Plenković.

Plenković: Čovjek mudrosti, staloženosti, smirenosti

- Bio je čovjek mudrosti, staloženosti, smirenosti. Čvrstih uvjerenja i jasnih političkih stavova. Stoga smo ga svi poštovali i cijenili. Žao nam je što nas je ovako prerano napustio. Bio je naš aktivni saborski zastupnik, čovjek koji je pridonosio i međunarodnoj afirmaciji Hrvatske osobito kada je riječ o sigurnosnim, obrambenim temama. Nije se libio dati jasnu analizu situacije u Bosni i Hercegovini, zaštite prava hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini pa i pitanja rada Haaškoga tribunala, naglasio je Plenković.

Istaknuo je da je djelo Miroslava Tuđmana na sreću ostalo u njegovim brojnim knjigama i publikacijama.

- Pamtit ćemo ga s velikim poštovanjem i želim u ime Vlade RH i Hrvatske demokratske zajednice izraziti suosjećanje cijeloj obitelji, njegovoj majci Ankici i svima vama koji ste ga voljeli. Pokoj vječni daruj mu Gospodine, istaknuo je u svom oproštajnom govoru predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Oproštajne govore održali su i povjesničar Ivo Lučić te predsjednik Hrvatskog generalskog zbora general zbora Pavao Miljavac. Sprovodni obred predvodio je vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj msgr. Jure Bogdan koji je sućut obitelji izrazio i u ime zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića.  

- Ostat će nam u trajnom sjećanju njegova stručnost, požrtvovnost, smirenost i srdačnost, razboritost u raspravama i dosljednost u obrani nacionalnih interesa. Dragi naš Miroslave, hvala ti na svemu, sretan ti put u vječni život prijatelju, sretan ti put, generale, kazao je general Miljavac. 

Prof. dr. Miroslav Tuđman umro je 31. siječnja u 75. godini nakon višetjedne borbe s koronavirusom.

Miroslav Tuđman rođen je 25. svibnja 1946. u Beogradu. Diplomirao je filozofiju i sociologiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu gdje je magistrirao te doktorirao.

Sveučilišni profesor, publicist, zastupnik u Hrvatskom saboru i jedan od utemeljitelja hrvatskog obavještajnog sustava svojim je stručnim, pedantnim i marljivim političkim, društvenim i akademskim djelovanjem ostavio neizbrisiv trag u novijoj hrvatskoj povijesti. Iza dr. Miroslava Tuđmana ostaje plodonosna znanstveno-nastavna, publicistička i politička karijera. Kao diplomirani filozof i sociolog i doktor informacijskih znanosti, predavao je na brojnim institucijama, od Filozofskog fakulteta u Zagrebu i Mostaru, preko Ratne škole do Diplomatske i Obavještajne akademije.

Autor je više od 200 znanstvenih članaka, organizator mnogih stručnih skupova i voditelj niza istraživačkih projekata. Tijekom i nakon Domovinskog rata obnašao je odgovorne dužnosti ravnatelja Hrvatske izvještajne službe, člana Vijeća obrane i nacionalne sigurnosti predsjednika Republike i zamjenika predstojnika Ureda za nacionalnu sigurnost, pri čemu je dao nesebičan doprinos uspostavi i izgradnji institucija moderne hrvatske države.

.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!