"Hrvatski otoci - COVID free zone"

20:32 / 19.04.2021.

Autor: Ivica Đuzel/T.V./Dnevnik/HRT

Bol na Braču

Bol na Braču

Foto: Igor Soban / PIXSELL

Ministarstvo turizma i sporta pokrenulo je akciju "Hrvatski otoci - COVID free zone". Trenutačno su zbog lošeg stanja na kopnu - i otoci u crvenom, iako im je incidencija znatno niža ili nikakva. 

- Ideja je dobra i svakako je treba prihvatiti ali i razraditi. Činjenica je da na otocima imamo jako malo zaraženih neki su poput Visa gotovo bez ijednog slučaja cijelu godinu a svi su ipak u crvenome. Zaseban status otoka na epidemiološkim kartama svima bi dobro došao jer ostvaruju četvrtinu ukupnog turističkog prometa u Hrvatskoj pa kad bi imali samo pune otoke gostiju od lipnja nadalje već bi imali nešto. Resorno ministarstvo treba što hitnije u suradnji s nastavim Zavodom za javno zdravstvo a putem mreže predstavništva Hrvatske turističke zajednice po europskim zemljama započeti ciljanu marketinšku kampanju o našim zelenim oazama. Na stranici safe stay svakodnevno treba ažurirati informacije, objavljivati podatke o prometnoj povezanosti ali i o punktovima za testiranje turista bude li nužno. Turističke će zajednice financijski pomoći Zavodu da bi cijene za turiste bile što niže. Već smo čuli najave kako će cijene testova padati i da je osiguran novac za subvencioniranje no budući da je svibanj na vratima svima trebaju konkretne informacije i točne cijene jer neizvjesnost znači samo nove frustracije. A njih je ionako previše, javio je u središnjem Dnevniku novinar HTV-a Ivica Đuzel.

Tužan proljetni dan na turističkom Hvaru. Riva prazna, u jedinom otvorenom hotelu gost ili dva. Zaraženih nema, no istina nema ni mnogo testiranih. Ali otočani kažu da za tim nema potrebe.

- Mi smo corona free destinacija, bili smo cijelu zimu i bit ćemo i dalje. Trebalo bi nas nekako preko države i turističke zajednice predstaviti kao free destinaciju, ali treba doći do otoka i nekako se pobrinuti za to, kaže Katica Vučetić, predsjednica Ceha ugostitelja Hvara.

S druge strane sunčanoga otoka - u Jelsi struktura gostiju odvijek je bila drukčija pa umjesto Amerikanaca i Brazilaca dolaze Mađari i Slovenci. I strahovi su stoga manji jer tradicionalni su nas gosti i lani spasili.

- Mi imamo stalni broj gostiju koji su uvijek u Jelsi, smatram da će situacija biti slična kao lani. Kod nas oni koji se bave iznajmljivanjem dugi niz godina i održavaju stalne kontakte s gostima sedmi i osmi mjesec su očekivano dobro popunjeni, ističe Marija Marjan, direktorica TZ-a Jelsa.

Na hrvatskim se otocima ostvaruje četvrtina ukupnog turističkog prometa, u 2019. 25 milijuna noćenja, tu je trećina smještajnih kapaciteta, bilo bi dobro da se izdvoje na epidemiološkim kartama. Poželjno bi bilo i da se svi turistički djelatnici na otocima do sezone cijepe te da gosti, kada dođu, znaju gdje se mogu testirati bude li to potrebno.

Na internetskoj stranici "safestayincroatia" gosti će moći pronaći lokacije punktova za testiranje, podatke o prometnoj povezanosti svakoga otoka i cijene testiranja. Ove aktualne od početka travnja svima su preskupe.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!