Zagrebačka policija o zapljeni veće količine droge u Zelini

17.02.2023.

11:12

Autor: HRT/T.D.

Prezentacija zaplijenjene raznovrsne droge u PU zagrebačkoj

Prezentacija zaplijenjene raznovrsne droge u PU zagrebačkoj

Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

Zagrebačka policija održala je konferenciju za medije na kojoj je iznijela podatke o dovršenom kriminalističkom istraživanju slučaja veće količine droge pronađene u vikendici u Zelini.

Novinarima su se obratili šef Službe kriminaliteta droga Goran Lauš i voditeljica Službe za izvještajnu analitiku i odnose s javnošću PU zagrebačke Marija Goatti

Goatti je rekla kako se pred novinarima nalazi 1/4 zaplijenjene droge, ukupno 400 kilograma raznih vrsta droga koje je zagrebačka policija zaplijenila.

- To je dokaz kontinuirano kvalitetnog rada policije. Zahvaljujući poduzetim koracima zagrebačke policije droga neće doći do ulice. Ovakva zapljena droge uklanja drogu s ulica te prevenira kaznena djela koja se vežu uz uporabu droga. Sva kaznena djela kao što su razbojništva, prijevare, teško ozljeđivanje i uvlačenje drugih u svijet kriminala, apsolutno se kvalitetnim kriminalističkim istraživanjem svode na minimum. Postoje brojni pozitivni učinci ovakvih policijskih aktivnosti. Zagrebačka policija ovim dokazuje ukupnost operativnog rada i ukupnost zapljene do završetka kriminalističkog istraživanja, rekla je. 

Goran Lauš je rekao kako su jučer policijski službenici dovršili provođenje kriminalističkog istraživanja nad dvije muške osobe starosti 50 i 27 godina zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo neovlaštene proizvodnje i promet drogama.

- Došlo se do saznanja da na lokaciji Gornje Orešje postoji obiteljska kuća koja služi za svrhu skladištenja droge i pripremanja droge za daljnju neovlaštenu prodaju. Prije dva dana je uhićen 50-godišnjak državljanin Republike Srbije prilikom izlaska iz navedenog objekta. Istoga dana uhićen je i 27-godišnjak državljanin Republike Hrvatske. Pretragom kuće pronađeno je i oduzeto oko 330 kilograma konoplje pakirane u 292 paketa, 90 kilograma amfetamina pakiranog u 690 paketa. Pronađeno je oko 196.000 komada tableta ecstasyja, 25 litara amfetaminskog ulja, dva kilograma smole konoplje, jedan kilogram droge MDMA, 76 grama kokaina, 30 litara metanola, 10 litara akumulatorske kiseline, tri kilograma punila i pet digitalnih preciznih vaga, rekao je.

Osim droge, pronađena je u kući i određena količina oružja te eksploziva.

- Kilogram plastičnog eksploziva, tri detonatorske kapisle, strojnica s prigušivačem i automatski pištolj. Zaplijenjen je i 461 komad streljiva, dodao je.

Protiv prvoosumnjičenog i drugoosumnjičenog policijski službenici su podnijeli kaznenu prijavu nadležnom državnom odvjetništvu u Zagrebu te su isti privedeni pritvorskom nadzorniku.

- Radi se o značajnoj zapljeni droge. Ovo je jedna od najvećih zapljena u zadnjih 10 godina na području Grada Zagreba, dodao je. Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!