19:14 / 11.01.2022.

Autor: Dnevnik/P.F./HRT

Pavličević za HTV: Luka Ploče jedan od ulaza droge u Europu

Ivan Pavličević, načelnik PU Dubrovačko-neretvanske

Ivan Pavličević, načelnik PU Dubrovačko-neretvanske

Foto: Dnevnik / HRT

Policija je danas izvijestila kako je u Luci Ploče 11. listopada zaplijenila 220 kilograma heroina, što je do sada najveća zapljena te droge u Hrvatskoj. Na drugom brodu, koji je 3. studenog stigao iz Kolumbije, pronađena su 62 kilograma kokaina. Bio je skriven pod morem, u metalnom odjeljku pričvršćenom vijcima i magnetima za brod. Čini se da upravo jug zemlje postaje sve češći pravac kojim se koriste krijumčari droge, samim time i izazovi za našu policiju postaju sve veći. O tome je u središnjem Dnevniku HTV-a govorio Ivan Pavličević, načelnik Policijske uprave Dubrovačko-neretvanske.


Novinarka HTV-a Ivana Brailo Drnas izvijestila je kako je PU Dubrovačko-neretvanska u 2021. godini ostvarila najbolje rezultate u uspješnosti zapljene droge.

- Za ove pošiljke nismo doznali. Ovo je samo sistemski rad policijskih službenika uz carinske službenike na kontroli brodova i sumnjivih pošiljki koji dolaze posebno iz Južne Amerike, rekao je u središnjem Dnevniku HTV-a Ivan Pavličević, načelnik PU Dubrovačko-neretvanske.

O činjenici kako je luka Ploče postala zanimljiva krijumčarima droga rekao je kako je ona samo jedna od luka na Mediteranu i Jadranu. 

- Mogu govoriti samo za područje PU Dubrovačke-neretvanske gdje se isprofiliralo kako je luka Ploče jedna od onih destinacija prema Zapadnoj Europi ili zemljama u okruženju gdje ulazi droga i mi provjeravamo sve sumnjive pošiljke i sve brodove. Ovo nije prvi brod i nije prvi kontejner koji smo mi pregledali. U svakom brod i u svakom kontejneru naravno ne može se naći droga, dodao je.

Na pitanje zašto se čekalo tri mjeseca s objavom javnosti o zapljeni rekao je kako se nakon zapljene kokaina i heroina moralo pričekati.

- S obzirom na to da znamo odakle je heroin i kokain dolazio i s obzirom na to da prema kriminalističkom istraživanju znamo gdje je išao moralo se pričekati kako bi osim hrvatske policije u kriminalističko istraživanje i ostale policije susjednih zemalja i zemalja Zapadne Europe kako bi oni na svojem području proveli određena kriminalistička istraživanja jer znamo da ni heroin ni kokain nisu bili namijenjeni hrvatskom tržištu nego zapadnoj Europi, rekao je Pavličević.

Dodao je kako u Hrvatskoj nema zasad osumnjičenika jer je sve išlo prema zapadnoj Europi.

- Luka Ploče je bilo mjesto za iskrcaj te droge, ali i za daljnji transport prema Zapadnoj Europi. Konkretno, heroin je trebao ići u Belgiju, otkrio je načelnik Pavličević.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!