Oporba proziva vladajuće; Hrelja: Ja sam žeton umirovljenika

03.02.2023.

Zadnja izmjena 09:29

Autor: Poligraf/Hrvatski radio/B.A./HRT

Jasmina Popović, Nikola Mažar, Domagoj Hajduković, Daniel Spajić i Silvano Hrelja

Jasmina Popović, Nikola Mažar, Domagoj Hajduković, Daniel Spajić i Silvano Hrelja

Foto: Poligraf / HRT

Saborska oporba ne popušta pritisak. Novi su zahtjevi dolazak državne odvjetnice Zlate Hrvoj Šipek sljedeći tjedan u Sabor, kako bi odgovorila na pitanja o aferama Software i Hrvatske šume, i glasanje o povjerenju premijeru i Vladi. U emisiji Hrvatskog radija "Poligraf" o tim i drugim temama jutros su govorili saborski zastupnici iz vladajuće većine i oporbe - Nikola Mažar, Domagoj Hajduković, Daniel Spajić i Silvano Hrelja.

Hajduković: Plenki, a što si nervozan?


Domagoj Hajduković iz Socijaldemokrata rekao je da je podnio kaznenu prijavu protiv glasnogovornika Vlade Marka Milića i ministara Marije Vučković, Branka Bačića i Davora Filipovića zato što ne može gledati Hrvatsku kako nezaustavljivo tone u korupciju.


- To se počinje percipirati kao nešto normalno, rekao je Hajduković, dodajući da ga je šokirala nonšalantnost i bahatost kojom se odbacuje bilo kakva odgovornost aktera.


Na tvrdnju premijera Andreja Plenkovića da je Hajduković "došao plakati" kod njega kad su mu provalili u stan, Hajduković je rekao kako je istina da se obratio premijeru u kontekstu prijetnji koje je dobivao jer je podržavao Ukrajinu, ali da je jadno to sada izvlačiti.


- Mogu mu samo reći: Plenki, a što si nervozan?, rekao je Hajduković.

Na tvrdnje da oporba radi kaos Daniel Spajić iz Domovinskog pokreta rekao je da kaos u državi radi jedino vladajuća koalicija na čelu s Plenkovićem. Podsjetio je na brojne afere koje su se dogodile u njegovom mandatu, rekavši da je sve prošlo kao da se ništa nije dogodilo.

Nikola Mažar iz HDZ-a ukazao je na podršku koju njegova stranka ima prema istraživanjima javnog mnijenja, rekavši da prve tri stranke iz oporbe zajedno nemaju koliko ima HDZ. Ustvrdio je da se u takvoj situaciji "kreće u stvaranje afera kroz određene konstrukcije kako bi se određeni ljudi diskreditirali i kako bi se posredno nanijela šteta premijeru". Istaknuo je postignuća vlasti, poput ulaska u eurozonu i Schengen.


- Vidimo da imamo situacije kada se jednostavno pokušava nametnuti neka ne-tema, ili u konačnici i lažna tema, jer je to jedini način kada oporba nema rješenje, rekao je Mažar.

Hrelja: Nema idealne vlasti


Upitan o svojoj izjavi da se radi o neugodnoj situaciji, ali da na koalicijskom sastanku nije bilo dodatnih pitanja, Silvano Hrelja iz Hrvatske stranke umirovljenika, dio vladajuće većine, rekao je da su prihvaćena objašnjenja te da daljnjih pitanja nije bilo jer nema ničeg novog.


- Sve ovo je prošlo sito i rešeto Državnog odvjetništva, dodao je.


- Nema idealne vlasti, nema idealno organizirane države, nema idealnih rješenja u slučaju krize... Da, ali je činjenica da su u ovom trenutku cijene blokirane, cijene energije, i na neki način građani zaštićeni, rekao je također Hrelja.


Hrelja je rekao i da je opozicija, u kojoj je i on bio, 2016. godine skupila čak 72 glasa protiv premijera, a da ih danas ne može skupiti ni 50.


- Da ste vi ostali na ovoj strani gdje ste bili, bilo bi nas 51, odgovorio mu je Spajić, na što je Hrelja rekao da jedan ne donosi prevagu.


Spajiću je rekao da je to što oporba radi legitimno te da bi isto radio da je u njihovoj poziciji.


Spajić je među ostalim ukazao na problem inflacije, na što je Hrelja rekao da je oni sami nisu stvorili.


- Mi smo doprinijeli možda u nekom jednom postotku toj inflaciji, ali niste valjda živjeli u zabludi da naši ljudi, koje mi dobro poznamo, neće iskoristiti situaciju prelaska na euro da malo dignu i da zaokruže? Pa niste valjda to mislili?, rekao je Hrelja.

Ja sam žeton - javno priznajem - žetončić, žetončina, što god hoćete, naših umirovljenika, da dođemo do kvalitetnih rješenja za njih

Silvano Hrelja

Hajduković je rekao da Socijaldemokrati uvođenje eura doživljavaju kao veliku stvar, ali da je već druga priča kako smo ga uveli, upitavši se zašto se nismo pripremili za moguće zloupotrebe.


Hrelja je među ostalim rekao da ne brani Plenkovića ni bilo koga jer nema potrebe.


- Ja sam žeton - javno priznajem - žetončić, žetončina, što god hoćete, naših umirovljenika, da dođemo do kvalitetnih rješenja za njih, poručio je.

Spajić: Državna odvjetnica je pod utjecajem Vlade i HDZ-a


Što se tiče poziva Zlate Hrvoj Šipek u Sabor (DORH je potvrdio da će doći), Hajduković je rekao da je simptomatično da već drugi put državnu odvjetnicu mora zvati oporba kako bi došla i podnijela izvješće.


- To je nešto se što treba događati po automatizmu, dodao je.


Rekao je da se ne mogu miješati u istrage, ali da im državna odvjetnica može reći postoje li izvidi, što DORH radi, s koji se problemima suočavaju...


Mažar je rekao da oporba već sada javno najavljuje kako će izvršiti pritisak na državnu odvjetnicu.


- Neki bi htjeli koristiti neovisna, samostalna državna tijela za političke obračune, rekao je.


- Netko bi htio da se možda vrati u onaj bivši sistem bivše države gdje je bilo "kadija te sudi, kadija te tuži", gdje je upravo Partija bila ta koja je odlučivala kako će se rješavati političkih protivnika, rekao je Mažar.


Spajić je rekao da DORH već jako dugo nije na visini zadatka.


- Ono je pod utjecajem politike, i to treba reći javno, rekao je.


- Državna odvjetnica je pod utjecajem Vlade i HDZ-a, ja vam to garantiram, dodao je Spajić.


Mažar je reagirao rekavši da je određenim političkim strankama ili grupacijama cilj unošenje kaosa i stvaranje nepovjerenja građana prema temeljima Republike Hrvatske. Dodao je da procesi, optužnice i presude pokazuju da HDZ ne vrši pritisak niti kontrolira bilo koju instituciju.

- Mi smo država gdje glasnogovornik Vlade, pazite vi ovo, može poslati poruku predsjedniku Uprave Hrvatskih šuma, i to da ga se ovaj boji. Pa to nema ni u crtanom filmu, vjerujte mi, rekao je Spajić.

Hrelja je oporbi predložio stvaranje vlade u sjeni, a Hajduković je rekao da je to odličan koncept, ali ne za naš politički sustav.

Cijelu emisiju možete pogledati u nastavku:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!