19:28 / 14.03.2021.

Autor: HRT/Dnevnik/Hrvoje Gunjača

Politička bitka za Šibenik

Šibenik

Šibenik

Foto: HRT / Dnevnik

U političkoj bitci za Šibenik, kandidate za gradonačelnika Krešimirova grada na skorim lokalnim izborima zasad imaju HDZ, SDP, udruženi Reformisti i HNS te Hrvatski suverenisti. No konačna lista još nije zaključena.

Aktualni gradonačelnik Šibenika, prvi je s dva mandata na toj funkciji. No želi i treći!

- U 8 godina je Šibenik napravio doista sjajne, pa ja bih rekao i neočekivane rezultate. U ovom trenutku grad ima 10 projekata, od čega je preko 5 ili sa spremnom građevinskom dozvolom ili je u tijeku izdavanje građevinske dozvole. I svi ti projekti imaju jasan izvor financiranja, ističe Željko Burić, kandidat HDZ-a za gradonačelnika Šibenika.

Za aktualnog gradonačelnika ključni su razvoj sustava visokog obrazovanja, gospodarstva utemeljenog na suvremenim tehnologijama i kulturnog turizma.

SDP je kandidirao stranačkog tajnika za Dalmaciju, odvjetnika i bivšeg reprezentativca u pikadu.

- Imam znanje, imam energiju, imam iskustvo u privatnom sektoru od preko 20 godina, imam jedno kratko iskustvo - 2 godine rada u javnom sektoru. Mislim, kad se to sve skupa zbroji, da i ovom gradu treba jedna nova energija i jedan novi smjer, rekao je Tonči Restović, kandidat SDP-a za gradonačelnika Šibenika.

Ključne točke Restovićeva programa su rješavanje problema parkiranja u gradu, besplatni vrtići te bolje zbrinjavanje otpada.

Reformisti i HNS nude iskusnog političara - diplomiranog inženjera morskog ribarstva i dugogodišnjeg profesionalnog ribara.

- Za razliku od ostalih kandidata, imam jedini iskustvo i kad je u pitanju upravljanje gradom kao dogradonačelnik 4 godine i kad je u pitanju nacionalna politika, u Hrvatskom saboru 4 godine. A jedini, koliko vidim prema dosad objavljenim kandidaturama, dolazim iz realnog sektora, rekao je Petar Baranović, kandidat NS Reformista i HNS-a za gradonačelnika Šibenika.

Baranović želi bolji odnos prema najstarijima i najmlađima: gradnju doma za starije i novih škola te veća ulaganja u staru gradsku jezgru. A kao primjer ističe ambijent u kojemu je snimljen.

Hrvatski suverenisti u bitku za gradonačelnika ili možda župana još nisu odlučili - guraju svog saborskog zastupnika: profesora geografije i utemeljitelja društva za očuvanje šibenske baštine.

- Smatram da sam svojim angažmanom u politici, ali i prije politike, pokazao da se razumijem u brojne komunalne teme, ovo jesu komunalni izbori. I da bi onda naravno, sa svojim timom ljudi iz Hrvatskih suverenista, itekako doprinio razvitku i napretku ŠKŽ odnosno našeg grada Šibenika, rekao je Hrvoje Zekanović, kandidat Hrvatskih suverenista.

Zekanović ističe demografski problem kao ključan za razvoj. Traži veće potpore za mlade obitelji i poduzetnike, olakšice za blokirane.

Svoje će kandidate vjerojatno istaknuti i Domovinski pokret te Nezavisna lista Stipe Petrine.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!