20:05 / 30.04.2021.

Autor: Nataša Ban/Dnevnik HTV-a/IMS/HRT

Političko nesuglasje i dan uoči obilježavanja Bljeska

Prijepori uoči Bljeska

Prijepori uoči Bljeska

Foto: HTV / HRT

Nastavlja se političko nesuglasje uoči sutrašnjeg obilježavanja obljetnice Bljeska u Okučanima. 

Dan uoči obilježavanja 26. obljetnice Bljeska, ministar obrane Mario Banožić objašnjava da vojne zapovjednike koji će doći s predsjednikom Republike ne želi stavljati u neugodnu poziciju.


- Ja neću raditi odluku gdje će biti zapovjednici, u razgovoru s njima ja znam kako se oni osjećaju, na njima je da procijene gdje će biti u kojem trenutku. Ako im je netko zapovijedio to moraju s njim raspraviti, kazao je Banožić.


I dodaje - predsjednikovo određivanje tko će biti s njim u izaslanstvu pridonosi politizaciji vojske, što je štetno.


- Ključ je hrvatska vojska koja se treba razvijati. Ona nije poligon za politička nadmetanja, rekao je.


Predsjednik Vlade danas nema komentara.


- Ja sam već na sve to, a ovo što je on govorio jučer je čisto politiziranje vojske, odgovorio, gdje je to bilo, u Vinkovcima, kazao je premijer Andrej Plenković.


Razilaženje državnog vrha oko protokola Bljeska tema je i među saborskim zastupnicima. I dok SDP-ov Arsen Bauk ne dvoji da predsjednik Milanović ima ovlast dati zapovijed načelniku Glavnog stožera koji ga mora poslušati, nada se dostojanstvenom raspletu.


- Bilo dobro da čelni ljudi države, izabrani od naroda, odnosno parlamenta, u nekim situacijama zatome svoja ega i svoje razlike u shvaćanjima dnevno-političkih događaja i da neke stvari obilježavaju zajedno, smatra Bauk.


Akcija Bljesak je iznad Zorana Milanovića i Andreja Plenkovića, komentira Nikola Grmoja.


- Kad je trebalo nije bilo baš ni jednog ni drugog, sad se svađaju tko je bio bolji diplomat u to vrijeme, rekao je Grmoja.


Protokol sukcesivnog polaganja vijenaca u Okučanima počinje sutra u 9 ujutro. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!