Pompeo o ukidanju viza: Riješit ćemo to, uvjeren sam

01.10.2020.

18:30

Autor: D.M./B.A./HRT/Hina

default error photo
Američki državni tajnik Mike Pompeo u zajedničkoj izjavi s premijerom Andrejem Plenkovićem nakon sastanka rekao je da su govorili o ukidanju viza hrvatskim državljanima.
Američki državni tajnik Mike Pompeo izrazio je danas u Dubrovniku uvjerenje da će pitanje ukidanja viza za hrvatske državljane biti riješeno.

Prvi čovjek američke diplomacije stigao je u Zračnu luku Dubrovnik iz Italije, gdje je također boravio u službenom posjetu u sklopu svoje europske turneje. Novinarima u Dubrovniku rekao je da je negativan na koronavirus i da se osjeća sjajno na početku jednodnevnog posjeta Hrvatskoj. 

➡️ Grlić Radman o vizama za SAD: Pozitivna odluka u idućim mjesecima
➡️ Ukidaju li se napokon vize za putovanja u SAD?

Pompeo se u Dubrovniku sastao s predsjednikom Vlade Andrejom Plenkovićem i ministrima vanjskih i europskih poslova Gordanom Grlićem Radmanom te ministrom obrane Mariom Banožićem. U zajedničkoj izjavi s premijerom nakon sastanka rekao da su govorili o ukidanju viza hrvatskim državljanima za ulazak u SAD.

- Riješit ćemo to, jako sam uvjeren u to, poručio je.

- Još ima posla, mora se riješiti papirologija, administrativne stvari, neke trebamo učiniti mi, neke su na hrvatskom vodstvu, ali o tome smo razgovarali s ministrom vanjskih poslova, i siguran sam da ćemo o tome razgovarati i s premijerom, rekao je Pompeo uoči razgovora s Plenkovićem.

Pompeo je nakon sastanka poručio da mu je čast biti ovdje.

- Volimo se, radimo zajedno, putujemo zajedno, zajedno se borimo, rekao je Pompeo.

Dodao je da pozdravljaju hrvatska zauzimanja u uspostavljanju stabilnosti u regiji i cijeloj Europi, a pohvalio je i hrvatsku ulogu tijekom predsjedanja Europskom unijom u koordinaciji SAD-a i EU-a u odgovoru na pandemiju te otvaranju pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

- Slažemo se oko važnosti učvršćivanja naših gospodarskih veza. Hrvatska je postigla dobrodošao napredak kroz važne reforme, rekao je također Pompeo.

Što se tiče hrvatske nabave vojnih zrakoplova, Pompeo je rekao da je ponosan na američke proizvode, ali da je odluka na hrvatskom vodstvu. Dodao je da je to dio šireg konteksta odnosa SAD-a i Europe.

- Uvjeren sam da će hrvatska Vlada donijeti dobru odluku. Pokušat ćemo dati financijsku potporu američkom tenderu koji će ponuditi isplativu opciju i onda ćemo prepustiti hrvatskom narodu i Vladi da donese dobru odluku za vlastiti narod, rekao je Pompeo.

Plenković o avionima: Proces još traje

Plenković je rekao da su se posebno dotaknuli ukidanja viza.

- Nadam se da će i Državno tajništvo zajedno s drugim tajništvima u SAD-u vidjeti da smo ispunili preduvjete te da će hrvatskih državljani uskoro, u idućih nekoliko mjeseci, ostati bez tog uvjeta za posjete SAD-u, poručio je Plenković.

Najavili su i daljnji rad na sporazumu o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, dodao je Plenković, a govorili su i o ekonomskoj suradnji.

Dotaknuli su se i međunarodnih tema, predstavljeni su hrvatski pogledi na susjedstvo, s naglaskom na situaciju u BiH uoči lokalnih izbora i obljetnicu Daytonsko-pariškog sporazuma.

- Istaknuli smo glavno načelo za koje se Hrvatska zalaže, a to je puna ravnopravnost svih triju konstitutivnih naroda, što se po nama treba očitovati u adekvatnoj, legitimnoj zastupljenosti njihovih političkih predstavnika u institucijama BiH, rekao je Plenković.

- Spomenuli smo i proces nabave vojnih zrakoplova, no, naravno, tu proces traje i kada se sve evaluira, tada će Hrvatska donositi odluke o toj temi, dodao je.

Plenković je rekao da je politika Hrvatske što se tiče jugoistoka Europe usmjerena na dva temeljna pravca - stabilnost i sigurnost svih zemalja u okruženju te potpora Hrvatske reformskim procesima i približavanju NATO-u i EU-u.

Pompeo i supruga negativni na koronavirus

Nakon što je američki predsjednik Donald Trump izvijestio da je pozitivan na koronavirus, Pompeo i njegova supruga u zrakoplovu su testirani na koronavirus i oboje su bili negativni. Državni tajnik se s Trumpom posljednji put susreo sredinom rujna. 

U Starom gradu ga je dočekao hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, a nakon šetnje Stradunom posjetili su Memorijalni centar Rona Browna, posvećen američkom ministru trgovine u mandatu predsjednika Billa Clintona, tragično stradalom 1996. u padu zrakoplova u blizini zračne luke u Čilipima. Uz Browna je poginula i cijela delegacija s 34 osobe. 

- Ovo je vrlo važan susret i događaj. Očekujemo snaženje transatlantske suradnje i odnosa, kako politički, tako i na gospodarskom planu. Puno je tu tema od zajedničkog interesa. Tradicionalno s SAD-om imamo jako dobru suradnju, rekao je Grlić Radman.

Pitanje viza hrvatskih državljana za ulazak u SAD nije riješeno već 30 godina. Uz Hrvatsku, jedine članice EU-a čiji građani za SAD moraju imati vizu su Rumunjska, Bugarska i Cipar.

Hrvatska je Vlada u srijedu donijela odluku o pokretanju postupka za sklapanje Konvencije s Vladom SAD-a o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i sprječavanju porezne utaje u odnosu na poreze na dohodak.

➡️ Tabak: O postupku nabave vojnih aviona malo se zna 
➡️ Četiri ponude za borbene zrakoplove
➡️ VIDEO: Simulacija vožnje borbenim F-16 

Hrvatska kupuje 12 borbenih aviona, a dobila je četiri ponude. SAD nudi novi F-16 blok 70, Švedska je Hrvatskoj ponudila novi avion Gripen C/D model, Francuska nudi polovni model aviona Rafal, a Izrael polovni model F-16, blok 30. Prošle godine propala je kupnja rabljenih izraelskih F-16 Baracka pošto Washington nije odobrio Izraelu njihovu prodaju Hrvatskoj.

5G mreža i kineski utjecaj

Pompeo je u intervjuu za Hinu danas rekao da Sjedinjene Države traže da Hrvatska strateške projekte ne daje u ruke Kinezima jer nacionalna sigurnost mora biti prioritet i ne smije biti ugrožena.

- Ako imate strateški projekt, projekt od nacionalne sigurnosti, tada nacionalna sigurnost mora biti prioritet. Ako se na natječaju pojave tenderi iz Kineske komunističke partije koji su najjeftiniji, rizik za građane je visok. Vjerujemo da će hrvatsko vodstvo učiniti dobre odluke za svoj narod, rekao je Pompeo.

Hrvatska kao članica NATO-a mora biti sigurna da su njezini strateški prioritet zaštićeni i sigurni od "onih koji žele raditi na način koji mi ne bi radili jedni drugima. Samo to tražimo".

Pompeo je to poručio i drugim europskim zemljama jer američku administraciju brine širenje kineskog utjecaja i sudjelovanje Huaweija u izgradnjama 5G internetskih mreža u svijetu tvrdeći da će kineski telekomunikacijski div predati podatke Pekingu koji će ih koristiti za špijunažu.

"Kinezi samo žele Hrvatskoj uzeti novac"

Hrvatska je počela uvoditi 5G mrežu u svoje gradove. Vlada je početkom godine odlučila da Osijek bude prvi 5G grad, a želju su još iskazali Bjelovar, Karlovac i Rijeka.

- Kada surađujete s kineskom tvrtkom, ona je duboko povezana sa sigurnosnim aparatom pa informacije mogu doći na mjesto koje nijedan hrvatski građanin ne želi, kazao je Pompeo.

- Ako imate sigurnu mrežu i informacijske sustave, onda privatni podaci i informacije mogu biti sigurni. Ako imate (kinesku) tvrtku koja nije transparentna i koja je vrlo mutna, koja ulaže na predatorski način tada se informacije mogu iskoristiti na način zbog kojeg nijedan hrvatski građanin ne bi smio patiti.

Hrvatska je povećala suradnju s Kinom posljednjih godina, a najveći hrvatski infrastrukturni projekt - Pelješki most - gradi upravo kineska kompanija. 

- Oni su se samo pojavili da od Hrvatske uzmu novac, smatra šef američke diplomacije.

Hrvatska je i dio inicijative Kina+17, platforme za suradnju Kine i zemalja srednje i istočne Europe. Inicijativu smatra integralnim dijelom svog megaprojekta "Jedan pojas, jedan put" - suvremenog Puta svile i jednog od najambicioznijih projekata u svijetu.

Kina, svjetska sila s preko 1,3 milijarde stanovnika, posljednjih je godina počela više ulagati u srednju i jugoistočnu Europu.

SAD radi na tome da se globalno smanji kineski utjecaj.

- Ono što tražimo od svake zemlje je da donese dobru odluku za svoje građane. Premijer suverene zemlje ima pravo donijeti najbolju odluku za svoje građane. Ja sam uvjeren da nijedan hrvatski građanin ne želi da kineska komunistička partija ima sliku njegova djeteta koje on ima na mobitelu, rekao je šef State Departmenta.

State Department o posjetu Pompea Hrvatskoj

- Odnosi između Hrvatske i Sjedinjenih Država vrlo su snažni, ne ovise samo o jednoj stranci. Iznimno nam je važno osnažiti ih. Hrvatska je jedna od predvodnica i partnera Amerike u Europi. Zemlje poput Hrvatske, koje vode računa o demokraciji, koje se brinu za slobodu i vrijednosti, važne su Sjedinjenim Državama i veoma ih cijenimo, poručila je Morgan Ortagus, glasnogovornica State Departmenta za HRT.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!