Voda se u Dicmu povukla, ali ostao je problem odvodnje oborinskih voda

06.12.2021.

07:37

Autor: HRT

Evakuiran je dio stanovništva. Iza stanovnika Dicma teška je noć.

Evakuiran je dio stanovništva. Iza stanovnika Dicma teška je noć.

Foto: HRT / IMS

Nevrijeme praćeno obilnom kišom koje je jučer zahvatilo cetinski kraj, najteže je pogodilo područje Dicma, gdje su se s okolnih brda i planina slile velike količine vode. Poplavljene su prometnice i polja, voda je prodrla u kuće. Evakuiran je dio stanovništva. Iza stanovnika Dicma teška je noć.


Novinarka Anita Markovina Radnić javila je za podnevni Dnevnik da se voda uglavnom povukla, ali je još ima oko nekih kuća i po poljima.


- Šteta će se zbrajati danima, ali tražit će se i krivci jer po svemu sudeći, ova se situacija mogla izbjeći. Na jutros održanom sastanku Stožera civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije na kojoj su uz načelnika općine Dicmo Petra Maretića bili i predstavnici Hrvatskih voda, zaključeno je kako uzrok poplava nisu samo goleme količine oborina već i loša odvodnja oborinskih voda, ali i gradnja koja stvara fizičke prepreke zbog kojih ponornica Suvaja nije mogla otjecati kako treba, rekla je Markovina Radnić.


Načelnik je odmah od Hrvatskih voda naručio projekt odvodnje oborinskih voda, ali teško da će se projekt realizirati jer je to mala općina s malim proračunom, pa će se za početak izdvojiti 70-ak tisuća kn i to samo za prvu fazu - izradu projektne dokumentacije. Za cijeli će projekt trebati 10-ak milijuna kuna pa će općina sigurno zatražiti pomoć države, kazala je Markovina Radnić.

- Problem je što su neki neodgovorni pojedinci uzurpirali dio bujice i stvorili su barijere koje su spriječile da ta bujica otječe. Neke smo večeraš prisilno uklonili, a i ubuduće ćemo gledati da što više tih spornih situacija uklonimo, ali i da u suradnji s Hrvatskim vodama odradimo uređenje toka bujice Suvaje, rekao je za HTV Petar Maretić, načelnik općine Dicmo.


Ćorić: Izboji lošeg vremena jasna su posljedica klimatskih promjena


Komentirajući bujične poplave u Dicmu, kojima je jedan od mogućih uzroka i to što su okolna brda prilično ogoljena, a upitan je li ga strah da ćemo u Dalmaciji te slike sve češće gledati zbog kombinacije deforestacije te koji je plan protiv toga, ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić rekao je novinarima kako su "izboji lošeg vremena jasna posljedica klimatskih promjena".


- Toga, nažalost, nismo svjesni do onog trenutka dok se ne događaju nama samima i dok nismo izravno pogođeni, rekao je Ćorić. 


Što se deforestacije tiče, koja se dijelom događa ilegalno, rekao je kako su napori usmjereni na jačanje šumskog potencijala ne samo u urbanim područjima, već prije svega u područjima koja su prirodno za to pogodna.


- Nisam siguran kakvi su uvjeti bili na području Dicma. Kontaktirao sam Hrvatske vode jer su one uvijek prisutne u situacijama plavljenja odnosno obrane od poplava i, koliko imam informaciju, Hrvatske vode su od samog početka na terenu i to je ono što ćemo činiti dok se ovom problemu ne izađe na kraj. Ono što nam ne ide u prilog je činjenica da drugi dio ovog tjedna ponovno donosi oborine, istaknuo je.


U Metkoviću su na snazi pripremne mjere obrane od poplava. Redovite mjere proglašavaju se kada vodostaj Neretve dosegne tri metra, a izvanredne kada je tri metra i 40 centimetara. Kakva će situacija biti sljedećih dana, najviše ovisi o kiši, ali i ispuštanju vode iz akumulacijskog jezera Jablanice u Hercegovini - koje je puno.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!