Posavec osvojio većinu glasova na prijevremenim izborima

28.11.2021.

20:27

Autor: Ivica Grudiček/HRT

Matija Posavec

Matija Posavec

Foto: Vjeran Zganec Rogulja / PIXSELL

Nakon što je zbog sumnje u korupciju i zapošljavanje "preko veze" odstupio s mjesta međimurskog župana, Matija Posavec je večeras osvojio većinu glasova birača na prijevremenim izborima.

Od ukupno 95.289 birača upisanih u popis birača, glasovanju je pristupilo 27.615 birača, odnosno 28,98%, od čega je prema glasačkim listićima glasovalo 27.613 birača, odnosno 28,98%. Važećih listića bilo je 27.282, odnosno 98,80%. Nevažećih je bilo 331 listića, odnosno 1,20%, objavio je DIP.

Matija Posavec uvjerljivi je pobjednik prijevremenih izbora za međimurskog župana, koji su danas održani. Osvojio je 21.847 glasova, odnosno 79,11%.

U izbornoj je utrci za župana Međimurske županije bilo ukupno četvero kandidata. Reformistica Sandra Herman osvojila je 2.179 glasova, odnosno 7,89 posto, Fokusov Darko Zver osvojio je 2.164 glasova, što je 7,83 posto, dok je nezavisni Mladen Novak dobio povjerenje 1092 birača, odnosno 3,95 posto.

Prijevremeni izbori stajali su oko milijun i pol kuna.

Posavec o pobjedi za međimurskog župana: Nisam očekivao takav postotak

S osvojenih gotovo 80 posto glasova Matija Posavec uvjerljivi je pobjednik nedjeljnih prijevremenih izbora za međimurskog župana, uz nisku izlaznost od oko 28 posto, a Posavec je izjavio kako nije očekivao takav postotak.

Ovo je četvrta uzastopna izborna pobjeda Matije Posavca za međimurskog župana. Dužnost župana obnašao je u tri mandata zaredom, a u rujnu je dao ostavku nakon što je osumnjičen u korupcijskoj aferi i priveden zbog sumnji u primanje mita, zlouporabu položaja i trgovanje utjecajem.

Vlada RH raspisala je prijevremene izbore. Posavec je dva mjeseca izbivao iz javnosti, nakon čega se kandidirao za novi mandat na čelu Međimurske županije i još jednom dobio povjerenje birača. Prema privremenim rezultatima koje je objavilo Državno izborno povjerenstvo (DIP), a nakon obrađenih svih 157 biračkih mjesta, Posavec je osvojio 21.847, odnosno 79,11 posto glasova birača.

Nakon objave rezultata, Posavec je rekao da nije očekivao takav postotak.

- Vjerujem da otkako je hrvatske države, na regionalnoj razini nigdje nikad nije bio ovakav rezultat. Međutim, ovo nije moja pobjeda, ovo je pobjeda građana Međimurja. Ovo je pobjeda svih onih koji su od prvog dana pa proteklih više od dva mjeseca vjerovali u mene, izjavio je Posavec. Dodao je kako se kandidirao upravo zbog građana i njihove podrške.

Ocijenio je kako je kampanja bila prljava, ali da oni koji su se bavili takvim kampanja u Međimurju nikad nisu dobro prolazili.

- To se vidi očito na boljim očekivanjima mojih protukandidata koji su se služili takvim stvarima, ali nema nikakve zamjerke, sve je to dio političkog folklora i nastavljamo dalje s radom, poručio je Posavec.

Na primjedbu da ga očekuje pravni postupak, Posavec je odgovorio kako je tu još uvijek sumnja, a ne krivnja.

- Puno je bilo špekulacija, puno kalkulacija, a ono što je u ovome trenutku službeno je da se ja za nešto sumnjičim. Dokazi, konkretne stvari i u konačnici što će biti od svega toga, bit će poznato kad bude gotova istraga, istaknuo je Matija Posavec.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!