Poskupljuju cigarete i duhanski proizvodi

06.02.2021.

19:20

Autor: Mladen Sirovica/Dnevnik/IMS/HRT

Skuplje cigarete od 1. ožujka

Skuplje cigarete od 1. ožujka

Foto: HRT / HRT

Od 1. ožujka poskupljuju cigarete i ostali duhanski proizvodi i prerađevine. Ministarstvo financija uputilo je u javnu raspravu prijedlog o podizanju trošarina, koji će, neslužbeno saznaje Dnevnik HTV-a, značiti rast cijene po kutiji cigareta za prosječno 2 kune. Najviše će pskupjeti grijani duhanski proizvodi, kod kojih će trošarina rasti za čak 75%.

Najava poskupljenja cigareta i ostalih duhanskih proizvoda kod pušača je očekivano izazvala nezadovoljstvo. Trošarine na cigarete dosad su iznosile 370 kuna plus 34% od maloprodajne cijene na tisuću komada, a od 1. ožujka to se povećava na 400 kuna plus 34% od maloprodaje. Ta maloprodajna cijena mogla bi porasti za 2 kune po kutiji. Stručnjaci kažu da se potrošnja duhanskih proizvoda neće smanjiti jer za njih ne postoji odgovarajuća zamjena. No smatraju da promjene moraju ići u drugom smjeru. 

- Novca u proračunu nedostaje. Očigledno nedostaje i Vlada nikako da se odluči na smanjenje troškova. Ono čega se oni jedino mogu sjetiti je povećanje poreza, time i trošarina, komentirao je za Dnevnik HTV-a porezni stručnjak Danko Sučević. 

I dok su duhanske kompanije složne u protivljenju rastu trošarina na cigarete, u vezi s onima na grijani duhan, koje bi trebale drastično rasti, stajališta se razlikuju. Povećanje tih trošarina za stručnjake je očekivano. 

- Trošarine na grijani duhan bile su niže nego trošarine na običan duhan i ovo je zapravo samo usklađivanje trošarina na različite vrste duhana, tako da tu ne vidim problem, dodao je Sučević. 

Ono što sve kompanije traže jest donošenje državnog plana kretanja trošarina za sljedećih nekoliko godina kako bi lakše mogle planirati poslovanje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!