09:10 / 29.01.2021.

Autor: HRT

Horvat: Svjetska banka bit će podrška Vladi

Obnova Petrinje

Obnova Petrinje

Foto: HTV / HRT

Ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat i potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske Boris Milošević održali su danas sastanak u Petrinji s predstavnicima Svjetske banke, na čelu s direktoricom Ureda za Hrvatsku Elisabettom Cappanelli.

- U mjesec dana nakon potresa na jedinstveni Vladin račun za obnovu i pomoć stradalim područjima uplaćeno je 90 milijuna 700 tisuća kuna. U prikupljanju je sudjelovala i Hrvatska radiotelevizija, humanitarnom akcijom "Uz nas niste sami" te jednokratnom uplatom od 200 tisuća kuna, rekao je Horvat. 


Kao i u slučaju nakon potresa 22. ožujka 2020. koji je pogodio Zagreb, upravo će stručnjaci Svjetske banke pomoći Vladi Republike Hrvatske u pripremi Brze procjene štete i potreba (RDNA), koja će poslužiti kao podloga za izradu detaljnijeg plana obnove i nove prijave za nepovratna sredstva iz Fonda solidarnosti EU-a. 


- Ovo je nastavak kontinuiranih razgovora koje vodimo s predstavnicima Svjetske banke i nekih drugih institucija koje nam pružaju veliku podršku u procjeni štete nastale od potresa, kao i u pronalaženju potrebnih financijskih sredstava koja će nam u procesu sanacije biti potrebna, rekao je Horvat.

Ministar Darko Horvat u Petrinji

Ministar Darko Horvat u Petrinji

Foto: HTV / HRT

Cappanelli je objasnila kako je uloga Svjetske banke u ovom trenutku pružiti podršku i pomoć Vladi Republike Hrvatske. 


- Kao naš prvi korak, aktivno smo uključeni u izradu procjene štete od potresa, temeljene na međunarodnoj metodologiji koja će se iskoristiti kao podloga za novu aplikaciju prema Fondu solidarnosti. Upravo je takva procjena poslužila kao temelj za povlačenje nepovratnih sredstava za sanaciju štete od potresa koji je u ožujku pogodio područje grada Zagreba, istaknula je. 


Također, iskoristila je ovu priliku kako bi izrazila iskrenu sućut svim obiteljima stradalih u potresu. 

Elisabetta Capannelli u Petrinji

Elisabetta Capannelli u Petrinji

Foto: HTV / HRT

Nova prijava za bespovratna sredstva iz Fonda solidarnosti obuhvatit će sva dosad potresom pogođena područja 


Izrada procjene štete od potresa, kao i nepovratna sredstva za koja će se izraditi nova aplikacija prema Fondu solidarnosti EU-a, uvelike će pomoći u obnovi i sanaciji ključnih javnih ustanova, osobito u segmentima zdravstva, obrazovanja i kulturne baštine. 


Horvat je objasnio kako će se u procjenu štete, kao podloga novoj prijavi Fondu solidarnosti, uključiti sva potresom pogođena područja. 


- Osim Sisačko-moslavačke te dijelova Karlovačke i Zagrebačke županije, razoran potres koji nas je pogodio potkraj godine, ali i mnogi koji su slijedili, ostavili su trag i na brojnim javnim zgradama na području Zagreba i Krapinsko-zagorske županije, rekao je Horvat. 


Dodao je kako se iduća prijava prema Fondu solidarnosti mora podnijeti do najkasnije 23. ožujka, iako je Vladin cilj da to bude i prije tog datuma. 


Nakon sastanka predstavnici Ministarstva i Svjetske banke obišli su uži centar Petrinje koji je najteže stradao u potresu, nakon čega je slijedio posjet Majskim Poljanama te lokalitetu Mečečani, specifičnom po geološkim pojavama urušenih vrtača.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!