15:01 / 28.01.2021.

Autor: Hina

Medved: Postavljeno ukupno 928 kontejnera i mobilnih kućica

Tomo Medved

Tomo Medved

Foto: HRT / HRT

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved izjavio je da je na područjima pogođenim potresom u središnjoj Hrvatskoj postavljeno ukupno 928 kontejnera i mobilnih kućica, čime su u najvećoj mjeri riješili zahtjeve za prioritetno zbrinjavanje.

- U najvećoj mjeri riješili smo prioritetne zahtjeve za prioritetno zbrinjavanje jer su lokalni stožeri općina i gradova u početnoj fazi, nakon potresa, iskazali ukupno 880 prioritetnih zahtjeva, rekao je Medved na sjednici Vlade.

Medved, koji je i šef Stožera civilne zaštite za otklanjanje posljedica razornog potresa od 29. prosinca, izvijestio je kako je ovog tjedna u Sisačko-moslavačkoj, Karlovačkoj i Zagrebačkoj županiji postavljeno 278 smještajnih objekata.

Trenutno su na skladištu u Lekeniku 112 kontejnera i 23 mobilne kućice. Najavljena je isporuka još 451 kontejnera, a 939 smještajnih objekata priključeno je na struju. U državnim stanovima privremeno je zbrinuto 59 obitelji, tj. 161 osoba.

Medved je istaknuo da je za izgradnju kontejnerskog naselja u Petrinji obavljena administrativna priprema i angažirana tvrtka koja je počela s postavljanjem stambeno-poslovnog kontejnerskog naselja. Kontejneri su osigurani te će biti postavljeni čim se odrade pripremni radovi.

- Na taj ćemo način stvoriti preduvjete da ljudi koji ne mogu boraviti u svojim domovima u Petrinji mogu boraviti u neposrednoj blizini u kontejnerima ili mobilnim kućicama, kazao je.

Uklanjanje objekata koji ugrožavaju sigurnost ljudi

U tijeku su i administrativne radnje za uklanjanje objekata stradalih u potresu, posebice onih koji narušenom statikom ugrožavaju sigurnost ljudi. Do kraja tjedna u taj proces ući će tvrtka koja će početi s uklanjanjem objekata i odvoženjem materijala na unaprijed definirane lokacije.

Medved je istaknuo da se na područjima pogođenim potresom postavlja prva bazna stanica za pokrivanje signala, što će omogućiti školsku izobrazbu učenika.

Ravnateljstvo civilne zaštite pregledalo je 533 lokacije za postavljanje kontejnera i kućica, Hrvatska vatrogasna zajednica obavila je 727 intervencija, Hrvatska gorska služba spašavanja njih 117, a Hrvatski crveni križ podijelio je 120 tona hrane, 48.000 obroka za stanovništvo te su posjetili 469 lokacija. Uz to, Hrvatska vojska i policija provode konstantne aktivnosti potpore stradalom stanovništvu.

Medved je izvijestio da je u vojarni "Pukovnik Predrag Matanović" još uvijek smješteno 117 osoba čiji su objekti oštećeni u potresu. Također, provedeno je cijepljenje protiv koronavirusa za 78 osoba u toj vojarni.

Do sada su ažurirane 45.232 prijave oštećenih objekata na području pogođenim potresom, a ukupno ih je pregledano 26.505. Od toga njih 3109 ima crvenu oznaku.

Govoreći o stanju na području Gline, Medved je rekao da od ukupno 7403 objekta prije potresa bilo nastanjeno njih 2672, a nenastanjeno 4731.

Medved je najavio da će se u ponedjeljak sastati s predstavnicima jedinica lokalne i područne samouprave u vezi uklanjanja objekata za koje se donese elaborat o uklanjanju i svih radnji vezanih uz podnošenje zahtjeve za obnovu, gospodarske mjere i modele financiranja stradalog područja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!