Zorić: Isplata novca za tri tjedna

29.01.2021.

09:25

Autor: Studio 4/HRT

Novčana pomoć na potresom pogođenom području

Novčana pomoć na potresom pogođenom području

Foto: HRT / HRT

O tome kako će se dijeliti novčana pomoć građanima na području stradalom u potresu trebalo bi se znati danas. 

Katarina Zorić iz Hrvatskog Crvenog križa izjavila je u razgovoru s HTV-ovom novinarkom Zrinkom Grancarić da je kriterij da osobe imaju prijavljeno prebivalište ili boravište na dan 28. ili 29. prosinca 2020. u nekretnini koja je oštećena. To dokazuju fotografijom, izjavom, potpisom statičara ili crvenom naljepnicom.

- Proces je jednostavan, rekla je. Zahtjevi će se dijeliti u uredima Hrvatske pošte, u svim društvima Crvenog križa, u jedinicama lokalne samouprave. Točan popis lokacija nalazi se na www.hck.hr.

Formirani su posebni timovi koji će obilaziti stanovništvo u udaljenim zaseocima. Zorić je najavila da će se novac dati dvjema kategorijama - samcima i kućanstvima. Točan iznos znat će tek nakon tri tjedna kada vide koliki je broj prikupljenih zahtjeva.

Sav novac koji su građani uplatili bit će isplaćen, a to su sredstva koja su uplaćivali domaći i inozemni građani i tvrtke. Prikupljeno je više od 45.800.000 kuna, a taj će iznos još rasti. Račun je otvoren do 28. ožujka i sva sredstva koja budu naknadno uplaćena ići će građanima.

- Novac je njihov i ne postoji uvjet kako se mora utrošiti. Razvijena je aplikacija kojom će se zahtjevi odmah ubacivati u sustav i rješavati. U samom početku bilo je jasno da je ovo situacija koja će dugo potrajati, a mi ćemo uz te ljude ostati do kraja. Isplata će biti za tri tjedna, istaknula je Zorić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!