19:47 / 27.09.2021.

Autor: Josip Gavranović/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Potres ne možemo predvidjeti, ali možemo ga dočekati spremniji

Zagreb

Zagreb

Foto: Dnevnik / HRT

Danas u Zagrebu počinje e-upis zgrada i obiteljskih kuća u bazu podataka o građevinama za potrebe procjene smanjenja rizika od katastrofa. U sklopu europskog projekta "Multisenzorsko zračno snimanje Republike Hrvatske" utvrđuje se potresni rizik Grada Zagreba te ćemo tako prvi put na jednom mjestu moći vidjeti u kakvom su stanju građevine i infrastruktura.


Potres ne možemo predvidjeti, ali možemo ga dočekati spremniji, a upravo to omogućit će nam pionirski projekt popisivanja u jedinstvenu bazu podataka, kaže voditeljica projekta.

- Da smo imali takvu procjenu prije potresa kao prvo imali bi bazu podataka pa kad bi statičari kretali prve brze preglede imali bi nešto na što se može osloniti i znali bi što idu gledati i kako se to gleda, Kristina Martinović, voditeljica projekta.

Prikupljeni podaci bit će izvrsna podloga i u procesima obnove glavnoga grada i nadopuna podataka dobivenih brzim pregledima na temelju kojih su se davale ''naljepnice'' o upotrebljivosti objekata.

- Inženjeri koji su odlazili na procjenu u kuće imali su vrlo težak zadatak procjeniti oštećenja, a nisu imali podatke o zgradama nisu znali kakvi su zidovi tako da u konačnici iskoristiti te podatke za različite stvari je osnovna ideja, rekao je Josip Atalić, s Građevinskog fakulteta u Zagrebu.

Popisuje se u nekoliko faza. U prvoj vlasnici nekretnina mogu sami putem interneta upisati godinu izgradnje, od kojih je materijala objekt izgrađen pa i kakvi su temelji, koja je debljina zidova. Nakon toga stručnjaci dolaze na teren i provjeravaju situaciju. Sve to kako bi se dobio dojam u kakvim zgradama živimo. No podaci neće biti potpuno javni.

- Neće ići u smislu da ćemo objavljivati za pojedinu zgradu da je potresno neotporna to nije cilj toga rezultati će se objavljivati skupno i anonimno, rekla je Martinović.

A o stanju zgrada, pogotovo u središtu grada, ne treba trošiti riječi. Dogodi li se novi, malo snažniji potres postavlja se pitanje je li Zagreb spreman na takav scenarij.

- Definitivno nije! To treba biti realan i priznati to je pokazao i onaj slabiji potres, ali baš ovakvi projekti ovakve analize će nam pokazati gdje smo i onda sukladno tomu možemo donositi strateške osluke i djelovati bez takvih analiza zapravo živimo u neznanju i nekako probleme guramo pod tepih, rekao je Atalić.

Objekt se može upisati na stranici potresnirizik.zagreb.hr, potrebno je samo nekoliko klikova, a posao popisivanja trebao bi biti gotov do kraja sljedeće godine.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!