Potresne priče korisnika socijalne samoposluge

11.03.2022.

07:00

Autor: Višnja Ružojčić/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Potresne priče korisnika socijalne samoposluge

Potresne priče korisnika socijalne samoposluge

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Prije godinu dana u Slavonskom je Brodu pri Franjevačkom samostanu otvorena prva socijalna samoposluga. Trenutačno ima oko 300 korisnika, ali potrebe s krizom i poskupljenjima rastu pa donacija nikad dosta. Tim više što su priče ljudi kojima treba pomoć potresne i otvaraju mnoga pitanja o društvu u kojem živimo.


U socijalnu samoposlugu Blanka Devčić dolazi jednom mjesečno.

- Imam mirovinu od 2143 kune, imam neka dugovanja, režije, i za kuću znate da svašta treba... Skromna jesam, jedem sve. Recimo ćoravi paprikaš, što fali, govori gospođa Devčić.

No kad mirovina jedva prelazi 1000 kuna, a bolest pritišće, nedostaje mnogo toga.

Ranka Haler, korisnica socijalne samoposluge, došla je po kruh. Kaže da se hrani onime što ima, a kad nema, ide na grob svoga sina koji je bio branitelj.

Dominka Šestak boluje od multiple skleroze, a prihodi joj jedva pokrivaju troškove. 

Uz pomoć donatora i volontera brodski su franjevci police socijalne samoposluge napunili prije godinu dana. Brzo se prazne.

Fra Ante Perković, zamjenik gvardijana Franjevačkog samostana Slavonski Brod, ističe da je kriza sve veća, a Lana Bičanić, volonterka u socijalnoj samoposluzi, da sada imaju već više od 280 korisnika.  

Uglavnom je riječ o umirovljenicima, nezaposlenima, bolesnima.

- Dolazim za unuku koja je samohrana majka i dosta joj ovo pomogne, hvala ljudima, kaže Kata Lovrić, još jedna od korisnica socijalne samoposluge.

Iako se mnogi srame siromaštva, posljednji su koji bi se zbog toga trebali crvenjeti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!