Potvrđena 'europska' optužnica protiv Peteka i dvojice gradonačelnika

04.05.2023.

Zadnja izmjena 19:38

Autor: T.V./HRT/Hina

Fran Olujić, odvjetnik Vinka Grgića

Fran Olujić, odvjetnik Vinka Grgića

Foto: Marko Lukunic / PIXSELL

Optužno vijeće Županijskog suda potvrdilo je optužnicu protiv poduzetnika Kreše Peteka, novogradiškog gradonačelnika Vinka Grgića i bivšeg gradonačelnika Velike Gorice Dražena Barišića u kraku afere Janaf u kojem ih ured europskog tužitelja tereti za nezakonitosti s europskim novcem.

- Odluka suda je bila očekivana nakon što je odbijen prijedlog obrana za izdvajanjem nezakonitih dokaza. Optužno vijeće je reklo da sve prigovore koje je obrana postavljala tijekom optužnog vijeća, to nije posao optužnog vijeća, već nešto što će se utvrđivati tijekom glavne rasprave, u odnosu na mog klijenta. Mi se suđenja ne bojimo jer smo tek sada u situaciji da ravnopravno predlažemo dokaze i branimo svoje teze, kazao je nakon sjednice optužnog vijeća Grgićev branitelj Fran Olujić.

Olujić je dodao kako očekuje da suđenje na temelju optužnice Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO) neće početi prije jeseni.

- Ured europskog javnog tužitelja svakako može biti zadovoljan činjenicom da je potvrđena optužnica u odnosu na preostalih 5 okrivljenika u ovom kaznenom predmetu. Međutim zadovoljstvo je ovdje manje bitno. Kraj ovakvog stanja dokaza prikupljenog u istrazi ni u jednom trenutku nije bilo sumnje da će optužnica biti potvrđena. Ono što sada slijedi je kontradiktorni postupak i dokazivanje krivnje, objasnio je Saša Manojlović, delegirani europski tužitelj.

Optužnica je potvrđena nakon što je Visoki kazneni sud (VKS) sredinom ožujka odbio žalbu Vinka Grgića i Kreše Peteka za izdavanjem dokaza za koje tvrde da su nezakoniti. VKS je, ne navodeći identitete okrivljenika, izvijestio da je, uz Grgićevu i Petekovu, odbio i žalbu Siniše Klobučara.

Prizivni sud je precizirao da je Županijski sud u Zagrebu odbio izdvajanje zapisnika o ispitivanju 22 svjedoka, 11 sudskih naloga kojima su određene posebne dokazne radnje te svih dokaza proizašlih iz tako pribavljenih dokaza.

VKS je utvrdio da je prvostupanjski sud pravilno i na zakonu osnovano odbio izdvojiti zapisnike o ispitivanju svjedoka jer prilikom ispitivanja nisu bila povrijeđena prava obrane niti odredbe kaznenog postupka. Također, prvostupanjski sud je ispravno utvrdio da nalozi suca istrage kojima je naložena primjena posebnih dokaznih radnji nisu nezakoniti dokazi.

Petero okrivljenih osuđeno nakon priznanja i nagodbe s Uskokom


Od ukupno 10-ero okrivljenika, krivnju je dosad priznalo njih petero te su osuđeni temeljem nagodbe s Uskokom. Riječ je o Zvonku Marasu, Tomislavu Jelisavcu, Katarini Gašparac, Mirjani Prodan i Ivi Grdić koji su osuđeni na uvjetne kazne, rad za opće dobro i novčane kazne.


Grgić, Barišić, Petek, Klobučar i Ljubomir Perušić nisu se odlučili na priznavanje krivnje. Neslužbeno se doznaje da Grgić poriče krivnju, dok ju je Barišić u većem dijelu priznao, ali se do potvrđivanja optužnice nije nagodio.


EPPO-va optužnica tereti Grgića, koji je i nakon uhićenja izabran za gradonačelnika Nove Gradiške, da je dva puta od Peteka primio 15.000 eura mita u zamjenu za manipulaciju postupcima javne nabave kako bi tvrtkama povezanim s Petekom osigurao dodjelu poslova na dva građevinska projekta.


Peteka europsko tužiteljstvo tereti i da je s bivšim velikogoričkim gradonačelnikom Draženom Barišićem dogovorio kako će poduzeti sve kako bi se radovi na izgradnji uređaja za pročišćavanje otpadnih voda i nadzorno upravljačkog sustava te projektu obnove sustava javne rasvjete, dodijelili njegovim tvrtkama.


Zbog davanja mita Petek je optužen i u tzv. aferi Janaf zajedno s bivšim direktorom tog javnog poduzeća Draganom Kovačevićem.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!