Povorka ponosa LGBTIQ zajednice

03.07.2021.

15:46

Autor: P.F./Hina/HRT

Dvadeseta Povorka ponosa LGBTIQ zajednice

Dvadeseta Povorka ponosa LGBTIQ zajednice

Foto: Jurica Galoic / PIXSELL

Pod geslom "Prajd zauvijek", u Zagrebu se održava 20. povorka ponosa LGBTIQ zajednice.  Podršku su svojim dolaskom dali potpredsjednik Vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava Boris Milošević, predsjednik SDP-a Peđa Grbin te nekoliko zastupnika u Hrvatskom saboru i zagrebačkoj Gradskoj skupštini. 

Povorka ponosa počela je okupljanjem u 14 sati na Rooseveltovu trgu (ispred Mimare). Sudionici su se okupili u opuštenoj atmosferi, a osim zastava duginih boja, nosili su transparente, poput onih "Ljubav ne pita što je ispod haljine/hlača", "I pederi su radnici", "Prožeta homoseksualnosti od glave do pete".

Sudionici zagrebačkog Pridea, uz nošenje natpisa, zastava, odjeće i rekvizita duginih boja, krenuli su oko 15:30 Frankopanskom ulicom, a povorka se kretala Ilicom, preko Trga bana Jelačića, Ulice Nikole Jurišića, Draškovićevom i Šoštarićevom do Parka Ribnjak, Parka ponosa, gdje su stigli malo prije 17 sati.

Na Ribnjaku je održan prosvjedni skup pod nazivom 'Dvadeset prajdova zajedno u drugarstvu i otporu' te su se obratili predstavnik Organizacijskog odbora Povorke ponosa i drugi, a potom je slijedilo druženje i zabavni program.

- Mi – transrodne, interspolne, nebinarne, rodno varijantne, aseksualne, panseksualne, biseksualne i kvir osobe, gejevi i lezbijke – 29. lipnja 2002. godine iskorakom kontra predrasuda, uzdignute glave koračali smo svjesni svog ljudskog dostojanstva i građanskih prava. Toga smo dana, prvim hrvatskim prajdom, izašli zauvijek iz tišine i prestali biti nevidljivi. Od tada više nismo vreće za iživljavanje i klaunovi za ismijavanje! Od tada pa do ovog trenutka odlučno, zajedno u drugarstvu i solidarnosti, pružamo otpor heteroseksizmu, patrijarhatu, političkom i uličnom fašizmu, nasilju, mržnji i diskriminaciji, rečeno je, među ostalim, u glavnom govoru.

- Borimo se već dva desetljeća za društvo ravnopravnosti, društvo prihvaćanja i društvo jednakosti svih seksualnih i rodnih identiteta, svih oblika obitelji i zajedništva. Naših dvadeset prajdova proširilo je prostore slobode za LGBTIQ zajednicu. Ali i mnogo više od toga. Naših dvadeset prajdova učinilo je naš grad i našu Republiku boljim, demokratičnijim, radosnijim mjestom za život svih građanki i građana. Šireći prostore naše slobode, učinili smo slobodnijim cijelo društvo. I zato, kada nas pitaju dokle ćemo više marširati, mi odgovaramo: marširat ćemo zauvijek, rečeno je.

Tomašević: Zagreb je otvoreni grad

U povorci je sudjelovao i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

- Želimo kao nova vlast poručiti da je Zagreb otvoren grad, slavi sve razlike da nitko ne može i ne smije biti diskriminiran po bilo kojoj osnovi, pa i po osnovi seksualne orijentacije, rekao je Tomašević novinarima tijekom sudjelovanja na Pride povorci.

Podsjetio je i da je ovo prvi put da zagrebački gradonačelnik dolazi na Pride.

- Trebalo je 20 godina, puno prekasno ako se mene pita, dodao je.

Podsjetio je da je on sudjelovao i na prvom Prideu, tada kao građanin, poslije kao gradski zastupnik, prošle godine kao saborski zastupnik, a danas kao zagrebački gradonačelnik. Opasnim je ocijenio izjave pojedinih političara ovih dana, dodavši kako je jadno skupljanje jeftinih političkih bodova na manjinama u Hrvatskoj u 21. stoljeću.

- Mnogo smo stvari ostvarili u zadnjih 20 prajdova i na zakonskoj i na društvenoj razini. Naše borbe još nisu gotove, naši zakoni i naš Ustav nas još u cijelosti ne prepoznaju i ne uključuju. Nasilje i mržnja su u porastu, rekao je Franko Dota, koordinator Zagreb Pridea.

- Došao sam podržati različitost i ravnopravnost da svi pojedinci i društvene skupine u Hrvatskoj uživaju istu razinu slobode i jednakosti, rekao je potpredsjednik Vlade Boris Milošević.

- Ustav će se sigurno jednog dana promijeniti. Hoće li to biti sutra, za dvije ili pet godina, to vam ne mogu reći. Promijenit će se jer, kao i drugdje u svijetu, tako će i u Hrvatskoj svi imati ista prava, rekao je predsjednik SDP-a Peđa Grbin.

Saborska zastupnica platforme Možemo! Sandra Benčić ocijenila je kako su se stvari 'drastično promijenile nabolje' od 2002. godine kada je u Zagrebu održan prvi Pride, dodavši kako još ima mjesta za napredak.

Na Prideu su bili i predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Joško Klisović, SDP-ovac Domagoj Hajduković i zastupnica u Gradskoj skupštini Grada Zagreba Rada Borić.

Povorka ponosa jedan je od prvih masovnih okupljanja od stupanja na snagu novih epidemioloških mjera početkom srpnja, prema kojima su sudionici većih okupljanja obvezni imati COVID digitalnu potvrdu. Više desetaka redara na četiri pulta oko Rooseveltova trga provjeravalo je imaju li sudionici COVID potvrde.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!