07:17 / 18.04.2022.

Autor: Hina/I.B.

Jaka bura otežava gašenje požara koji je planuo iznad Živogošća

Jaka bura otežava gašenje požara koji je planuo iznad Živogošća

Jaka bura otežava gašenje požara koji je planuo iznad Živogošća

Foto: Matko Begovic / PIXSELL

Požar na Biokovu širi se na sve strane kroz borovu šumu i makiju, izvijestio je u nedjelju navečer vatrogasni zapovjednik Mario Čović koji iznad predjela Živogošće prati akciju gašenja požara otkako je vatra planula nakon 19 sati.

- Strahujemo da nam vatra s planine ne dovede u opasnost stambene objekte ako ne uspijemo zaustaviti intenzivno širenje, izjavio je za Hinu zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe (JVP) Makarska.

- Kako se radi o nepristupačnom terenu pristup vatrogasnim vozilima nije moguć pa vatru gasimo razvlačeći cijevi i postavljanjem dodatnih pumpi, dodao je. Prvih se sat vremena s požarom borilo pedesetak vatrogasaca sa šireg makarskog područja, a onda su im počeli pristizati u pomoć i vatrogasci s područja Omiša i Imotskog.

Iz Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) za splitsku regiju izdano je žuto upozorenje zbog vremena u ponedjeljak kada olujni udari bure mogu biti preko 65 km na sat. Narančasti meteoalarm proglašen je za riječko područje u jutarnjim satima ponedjeljka. Žuto upozorenje znači da je vrijeme potencijalno opasno, a narančasto da je opasno.

Dežurni prognostičar DHMZ-a ranije je tijekom nedjelje za Hinu upozorio kako slabljenje vjetra neće biti brzo i da su upozorenja i dalje na snazi, ali ocijenio je kako je uglavnom najgore već prošlo što se tiče jačine bure.

Požar koji je u poslijepodnevnim satima izbio na predjelu Marinove drage na Čiovu, prema riječima Marina Buble, zapovjednika Operativnog područja Trogir, ugašen je u 19 sati.

Novi požar

Nešto iza ponoći na predjelu Kotišina na obroncima Biokova u Makarskoj, buknuo je još jedan požar na nepristupačnom terenu kojeg jutros gase vatrogasni timovi iz cijele Splitsko-dalmatinske županije, doznaje se u Županijskom vatrogasnom operativnom središtu u Splitu.

Vatrena stihija je zahvatila borovu šumu.

Aktivan je i požar na nepristupačnom predjelu na Biokovu iznad Živogošća, a tijekom noći, na te dvije lokacije, bilo je 115 vatrogasaca, izjavio je za Hinu zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe (JVP) Makarska Mario Čović. Jutros se očekuje preraspodjela snaga.

- Požare iznad Živogošća i Makarske držimo pod nadzorom. U Makarskoj nam, kao ni u prvom požaru, nije jednostavno doći do požarišta pa koristimo protupožarne puteve i reagiramo vrlo brzo na povremena rasplamsavanja, rekao je Čović.

Za sada se ne zna koliko je točno vatrom zahvaćena površina. Ugroženih objekata nema, ali vatrogasci djeluju s povećanim oprezom kako planove ne bi poremetio vjetar. Vjetar je ključan čimbenik i hoće li u pomoć stići zračne snage koje su, potvrdio je Čović, pozvali u pomoć.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!