Jaka bura otežava gašenje požara koji je planuo iznad Živogošća

18.04.2022.

07:17

Autor: Hina/I.B.

Jaka bura otežava gašenje požara koji je planuo iznad Živogošća

Jaka bura otežava gašenje požara koji je planuo iznad Živogošća

Foto: Matko Begovic / PIXSELL

Požar na Biokovu širi se na sve strane kroz borovu šumu i makiju, izvijestio je u nedjelju navečer vatrogasni zapovjednik Mario Čović koji iznad predjela Živogošće prati akciju gašenja požara otkako je vatra planula nakon 19 sati.

Galerija
Požar na Biokovu, Foto: Matko Begovic /Pixsell
Požar na Biokovu, Foto: Matko Begovic /PixsellPožar na Biokovu, Foto: Matko Begovic /PixsellPožar na Biokovu, Foto: Matko Begovic /PixsellPožar na Biokovu, Foto: Matko Begovic /PixsellJaka bura otežava gašenje požara koji je planuo iznad Živogošća , Foto: Matko Begovic /PIXSELL

- Strahujemo da nam vatra s planine ne dovede u opasnost stambene objekte ako ne uspijemo zaustaviti intenzivno širenje, izjavio je za Hinu zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe (JVP) Makarska.

- Kako se radi o nepristupačnom terenu pristup vatrogasnim vozilima nije moguć pa vatru gasimo razvlačeći cijevi i postavljanjem dodatnih pumpi, dodao je. Prvih se sat vremena s požarom borilo pedesetak vatrogasaca sa šireg makarskog područja, a onda su im počeli pristizati u pomoć i vatrogasci s područja Omiša i Imotskog.

Iz Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) za splitsku regiju izdano je žuto upozorenje zbog vremena u ponedjeljak kada olujni udari bure mogu biti preko 65 km na sat. Narančasti meteoalarm proglašen je za riječko područje u jutarnjim satima ponedjeljka. Žuto upozorenje znači da je vrijeme potencijalno opasno, a narančasto da je opasno.

Dežurni prognostičar DHMZ-a ranije je tijekom nedjelje za Hinu upozorio kako slabljenje vjetra neće biti brzo i da su upozorenja i dalje na snazi, ali ocijenio je kako je uglavnom najgore već prošlo što se tiče jačine bure.

Požar koji je u poslijepodnevnim satima izbio na predjelu Marinove drage na Čiovu, prema riječima Marina Buble, zapovjednika Operativnog područja Trogir, ugašen je u 19 sati.

Galerija
Požar na Biokovu, Foto: Matko Begovic /Pixsell
Požar na Biokovu, Foto: Matko Begovic /PixsellPožar na Biokovu, Foto: Matko Begovic /PixsellPožar na Biokovu, Foto: Matko Begovic /PixsellPožar na Biokovu, Foto: Matko Begovic /Pixsell

Novi požar

Nešto iza ponoći na predjelu Kotišina na obroncima Biokova u Makarskoj, buknuo je još jedan požar na nepristupačnom terenu kojeg jutros gase vatrogasni timovi iz cijele Splitsko-dalmatinske županije, doznaje se u Županijskom vatrogasnom operativnom središtu u Splitu.

Vatrena stihija je zahvatila borovu šumu.

Aktivan je i požar na nepristupačnom predjelu na Biokovu iznad Živogošća, a tijekom noći, na te dvije lokacije, bilo je 115 vatrogasaca, izjavio je za Hinu zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe (JVP) Makarska Mario Čović. Jutros se očekuje preraspodjela snaga.

- Požare iznad Živogošća i Makarske držimo pod nadzorom. U Makarskoj nam, kao ni u prvom požaru, nije jednostavno doći do požarišta pa koristimo protupožarne puteve i reagiramo vrlo brzo na povremena rasplamsavanja, rekao je Čović.

Za sada se ne zna koliko je točno vatrom zahvaćena površina. Ugroženih objekata nema, ali vatrogasci djeluju s povećanim oprezom kako planove ne bi poremetio vjetar. Vjetar je ključan čimbenik i hoće li u pomoć stići zračne snage koje su, potvrdio je Čović, pozvali u pomoć.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!