09:52 / 05.08.2021.

Autor: HRT

Unedogled spaljeno trogirsko zaleđe. Tko je odgovoran?

Do temelja spaljeno trogirsko zaleđe

Do temelja spaljeno trogirsko zaleđe

Foto: Dnevnik / HRT

Veliki požar u trogirskom zaleđu lokaliziran je nakon tri dana borbe. Teren se sanira te je i dalje pod nadzorom, a vatrogasne organizacije iz drugih županija vratile su se u svoje matične postrojbe. Požar je još u ponedjeljak ujutro izazvalo iskrenje dalekovoda. Izgorjelo je 1600 hektara, većinom trave, niskog raslinja, makije i borove šume te nešto maslina.

Današnja kiša nakratko je natopila i ohladila područje. Šteta će se tek zbrajati u trogirskom zaleđu, gdje se na pamti ovakav požar od 2017. godine. Opožareno je prostor veličine 3,5 tisuća nogometnih terena. Kratki spoj na dalekovodu koji je nastao tijekom građevinskih radova uzrok je ovog požara. Tko je za to odgovoran, utvrdit će Državno odvjetništvo.

Sinoć od 20 sati, u skladu sa zapovijedi glavnog vatrogasnog zapovjednika, 55 vatrogasaca s 20 vozila iz drugih županija i intervencijskih vatrogasnih postrojbi Zadar i Dubrovnik otpušteno je s požarišta, navodi Hrvatska vatrogasna zajednica (HVZ). Tijekom jučerašnjeg dana požar se nije dalje širio te je za sada procijenjeno da je zahvatio oko 1600 hektara, većinom trave, niskog raslinja, makije i borove šume te nešto maslina.

Na gašenju je u posljednja 24 sata bilo stalno angažirano oko 120 vatrogasaca s 50 vozila, a riječ je o vatrogasnim snagama Splitsko-dalmatinske županije i onima koje su došle iz Ličko-senjske, Zadarske i Šibensko-kninske županije te snagama intervencijskih vatrogasnih postrojbi HVZ-a Split, Dubrovnik i Zadar.

Za gašenje i saniranje požara iz zraka tijekom dana bila su angažirana i tri protupožarna zrakoplova Air Tractor te dva kanadera. Zračne snage iskorištene su tako da u zraku u gotovo svakom trenutku bude neki protupožarni zrakoplov, a zbog bržeg djelovanja jedan je kanader s posadom tijekom cijelog dana bio stacioniran u Zračnoj luci Split.

Požar kod Trilja, tijekom noći i između Mitla i Rastovca

Požar je jučer buknuo i na području Krušvar kod Trilja. Zahvatio je oko pet hektara niskog raslinja te hrastove i borove šume. Zbog blizine naselja zatraženo je angažiranje jednog kanadera i Air Tractora. U gašenju je sudjelovalo 15 vatrogasaca sa šest vozila iz JVP-a i DVD-a Sinj te DVD-ova Trilj i Dicmo. Požar je ugašen u 18.30. HVZ napominje da je jutros 1.24 ŽVOC Split zaprimio dojavu o požaru na području između Mitla i Rastovca, u blizini granice sa Šibensko-kninskom županijom.

Angažirane su sve raspoložive snage iz operativne zone Trogir: JVP i DVD Trogir, DVD-ovi Seget-Vranjica, Okruk i Slatine te postrojbe iz županije: JVP Split i DVD-ovi Gata, Kučiće, Split, Žrnovnica i Podstrana. Na mjesto požara upućeni su i vatrogasci iz Primoštena i Rogoznice. Tijekom noći na požarištu je bilo 57 vatrogasaca sa 16 vozila. Požar je lokaliziran u 7 sati, a zahvatio je oko pet hektara, većinom trave i niskog raslinja te dio borove šume. U tijeku je osiguravanje i sanacija požarišta.


Gorjelo je i na području Dubrovačko-neretvanske županije

JVP Dubrovačko Primorje 4. kolovoza u 11 sati zaprimio je dojavu o požaru na području Trnovice u blizini granice s BiH. Požar se nošen vjetrom proširio na veće područje. Zahvatio je većinom travu, nisko raslinje i makiju, a naselja nisu ugrožena. U gašenju požara sudjelovalo je 27 vatrogasaca s osam vozila iz JVP-a Dubrovačko Primorje te DVD-a Slano, Ston i Ponikve.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!