Plenković: Milanović zastupa stavove Moskve, to je vidljivo iz aviona

19:05 / 08.06.2022.

Autor: HRT/IMS/V.G.

Andrej Plenković

Andrej Plenković

Foto: HTV / HRT

Uoči Općeg - ujedno i izbornog sabora stranke koji će se održati ovog vikenda sastao se Središnji odbor HDZ-a.

Glavne teme sastanka bile su političke aktivnosti u prvom polugodištu 2022. 

- Sva zbivanja smo dotakli, aktivnosti stranke, kao i ukupnu situaciju i izazove s kojima se hrvatski građani suočavaju u kontekstu kraja pandemije COVID-a, a uslijed ruske agresije na Ukrajinu, novih velikih izazova - prije svega energetske krize, rasta cijena sirovina, hrane, cijelog jednog lanca koji je prouzročio inflatorne pritiske kao i odgovora koje je Vlada poduzimala u proteklom razdoblju kako bi smanjila udar na standard građana i na aktivnosti poduzetnika, rekao je Plenković.

Također se govorilo o sadržaju općeg Sabora, a on će biti relevantan, kako je istaknuo Plenković, zbog četiri točke.

- To je izborni Sabor. Izabrat ćemo još 10 članica i članova Predsjedništva stranke, izabrat ćemo 40 članova Nacionalnog odbora stranke, ja ću predstaviti izvješće o radu u ovom mandatnom razdoblju od prethodnog Sabora. Također, usvojit ćemo program HDZ-a za četvrto desetljeće, usvojit ćemo određene izmjene Statuta, te ćemo održati raspravu o nizu pitanja i svim izvješćima koja će biti podnesena. Imat ćemo i goste, pozvali smo novoizabranog predsjednika EPP-a Webera, novoga glavnoga tajnika. Obojica će doći u subotu u Zagreb. Bit će tu i predstavnici HDZ-a BiH, Dragan Čović, ministar u crnogorskoj vladi Vuksanović, Žigmanov....

Osvrnuo se i na današnje izjave predsjednika Milanovića koji je rekao kako Plenkovićeva diplomacija ne radi svoj posao.

- Ne znam što je on rekao. Nastavlja se ta jedna tirada relativiziranja ruske agresije na Ukrajinu. On kontinuirano već pola godine više zastupa stavove Moskve nego što zastupa stavove Hrvatske, to je vidljivo iz aviona. Nažalost, sve njegove izjave su na veliku sramotu Hrvatske i hrvatskog naroda. Nije on jedini u tome, postoje saborski zastupnici - mislim na oporbu - koji nisu bili spremni glasati za deklaraciju o Ukrajini u Saboru prije 24. veljače, prije nego je Rusija pokrenula invaziju. Mi smo konzistentni, a nažalost za našu reputaciju, i on je konzistentan. Vodi jednu politiku koja bi trebala pustiti Rusiji da radi što hoće danas u Ukrajini, a sutra možda negdje drugdje. To je velika sramota i ogromna politička neodgovornost koju on pokazuje.

- Prvi koji se usprotivio sankcijama koji se odnose na ministarstvo financija SAD-a koje su donesene protiv Marinka Čavare je ministar Gordan Grlić Radman, i to nekoliko sati prije nego što se očitovao prijatelj Moskve. Danas sam osobno razgovarao s Čavarom koji je moj prijatelj, rekao sam da Hrvatska stoji uz njega, da je ta odluka neutemeljena i totalno bezvezna. Nikakav potez ministarstva financija SAD-a čovjeku koji je Hrvat iz BiH neće nikako naštetiti, možda reputacijski, ali ne vidim što se time htjelo postići. To je neka čudnovata osobna poruka, više političkog karaktera koja je po meni promašena.

Što Milanović treba napraviti da sjedne s premijerom za stol?

- Što se tiče njegovih stavova, ne znam koji su. Ono što se tiče njegove politike vezano za rusku agresiju na Ukrajinu, tu se ne slažemo ni milimetra. Sve je to povezano. Ako je netko pružio ruku dijaloga, to sam ja, Vlada. Uputili smo mu dopis još prije četiri mjeseca, on je tri mjeseca ignorirao dopis premijera da se nađemo u formi Vijeća za nacionalnu sigurnost o temi koja je najvažnija otkad se on i ja bavimo politikom. Prema tome, pitanje koje mi postavljate, morate staviti u taj kontekst. Važno je govoriti o istini. Naš doprinos zaštiti prava Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH je cijelo vrijeme visoki angažman, jasno tumačenje svim našim partnerima, aktivnost... Njegov pristup je pasivnost i vrijeđanje svih aktera koji nam mogu pomoći, uključujući i vrijeđanje bošnjačkih aktera. Sve što je on napravio hineći da pomaže Hrvatima je svojom politikom odvratio Bošnjake s kojima smo se trebali nešto dogovoriti. Ja sam samo vidio jednog agresivnog čovjeka koji neprimjerenu političku retoriku koju koristi interno, projicira i eksterno. Šteti reputacijski Hrvatskoj, a u konačnici radi i štetu Hrvatima u BiH.

- Kako možete s nekim usuglašavati vanjsku politiku, ako iz medija saznate da će on blokirati Finsku i Švedsku, bez da to kaže Vladi. To nije metoda. Mi doživljavamo te tirade kao da je to normalno, to je van svih načina komunikacije. Mi nismo ista ekipa, isto društvo. Prvo treba smiriti loptu, postati pristojan, spreman na dijalog, ali dok smo mi izdajnici, udbaši, sorry nema dijaloga. Postoje preduvjeti. Činjenica da si institucija nije dovoljno. Svojim djelima, ponašanjem, elementarnim kućnim odgojem moraš doći na razinu da mi kažemo da možemo pričati.

Srbija nam neće glumiti tužiteljstvo

Viši sud u Beogradu potvrdio je danas optužnicu protiv hrvatskih pilota zbog navodnog ratnog zločina nad srpskim civilima tijekom akcije Oluje 1995.

- Hrvatska ne prihvaća da srbijansko tužiteljstvo diže optužnice protiv nesrpskih državljana na teritoriju koji nije Srbija.

Plenković je odbacio i srbijansku regionalnu jurisdikciju. "Srbija, koja je bila agresor na Hrvatsku, Sloveniju, BiH, Kosovo.. da nam ta zemlja sada glumi nekakvo tužiteljstvo ili sud, to neće proći.

Kazao je i da je Hrvatska dogovorom htjela riješiti taj problem, ali su se sa srbijanske strane na to oglušili.

- Ako se za naš prijedlog za suradnjom ne trza, a onda serviraju ovakvi dokumenti iz kuhinje u Beogradu, to neće proći i to vrlo jasno kažemo, naglasio je premijer.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!