Pred Varaždincima vruća politička zima s prijevremenim izborima?

30.11.2022.

17:33

Autor: M.M./Hina/HRT

Pred Varaždincima vruća politička zima s prijevremenim izborima?

Pred Varaždincima vruća politička zima s prijevremenim izborima?

Foto: Regionalni dnevnik / HTV/HRT

Građani Varaždina mogli bi sljedeće godine izaći na izvanredne izbore za Gradsko vijeće jer na sjednici u srijedu proračun gradonačelnika Nevena Bosilja nije dobio potrebnu većinu glasova vijećnika, a on je rekao kako nije siguran hoće li do kraja godine ponuditi još jedan prijedlog.

- Politička kriza koja se u Varaždinu spominje, danas je dobila konačnu potvrdu. Pred Varaždinom su novi izbori, izvanredni za Gradsko vijeće. To je rezime sjednice Gradskog vijeća, Nakon što vijećnici nisu prihvatili prijedlog proračuna za iduću godinu koji je pred njih stavio gradonačelnik Neven Bosilj, rekao je HRT-ov novinar Goran Damjanić.

Dodao je kako gradonačelnik Bosilj od početka svog mandata nije imao jasnu većinu u Gradskom vijeću nego je ovisio o nekoj programskoj suradnji ponajprije s Reformistima i  platformom "Budimo grad", koja se pokazala dosta čvrstom u zauzimanju svojih stavova, nije dozvoljavala političku trgovinu, te je danas glasala protiv proračuna.

- Koplja su se najviše lomila oko zaduženja grada od 120 milijuna kuna, što bi uz 80 milijuna kuna iz Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti trebalo riješiti sanaciju baliranog otpada na ulazu u Varaždin, koji već 18 godina nagrđuje grad, rekao je novinar Damjanić.

Istaknuo je kako ovo neizglasavanje proračuna još ne znači da će Varaždin na izbore jer gradonačelnik ima zakonsku mogućnost još jednom do kraja ove godine sazvati sjednicu Gradskog vijeća i još jednom pred vijećnike staviti proračun koji može biti drugačiji - bolji ili lošiji. Tako da će naredni dani pokazati hoće li i kada Varaždin na nove izbor.

Za proračun je glasovalo sedam vijećnika iz SDP-a i Narodne stranke Reformista, a 11 ih je bilo suzdržano ili protiv. Riječ je o dvoje vijećnika HDZ-a, pet vijećnika Nezavisne liste Ivana Čehoka, dvoje nezavisnih vijećnika te isto toliko vijećnika platforme "Budimo grad".

Inače, varaždinsko Gradsko vijeće ima 21 člana te je za potvrdu proračuna trebala većina od 11 glasova.

Neizglasavanjem proračuna otvoren je put u izvanredne izbore za Gradsko vijeće, što je najavio i sam gradonačelnik Bosilj.

- Žao mi je što niste prepoznali projekte i vizije ovog proračuna. Dobro ću razmisliti hoću li dati još jednom proračun na Gradsko vijeće ili ćemo završiti naše druženje i ići na izbore, rekao je gradonačelnik Bosilj.

Dodao je kako samo još treba provjeriti je li po zakonu dužan ponuditi još jedanput proračun do kraja godine.

Inače, rasprava o proračunu pretvorila se u raspravu o rješavanju problema 100 tisuća tona baliranog otpada, za što bi se Grad trebao zadužiti za 120 milijuna kuna.

Naime, Grad Varaždin nedavno je objavio kako je u nedavno provedenom otvorenom postupku javne nabave za sanaciju spomenutoga baliranog otpada stigla samo jedna ponuda za uklanjanje otpada. Riječ je o ponudi Zajednice ponuditelja CE-ZA-R d.o.o. i HIS d.o.o., a cijena je 216,7 milijuna kuna s PDV-om.

Glavnina rasprave o kreditnom zaduženju za balirani otpad

Iako je Bosilj nekoliko puta pozvao da se rasprava o proračunu ne pretvori u raspravu o kreditnom zaduženju i baliranom otpadu, baš se to danas dogodilo.

Tijekom rasprave, koja je trajala gotovo pet sati, većina govornika koji poslije nisu poduprli proračun upravo je to zaduženje smatrala glavnom preprekom za donošenje proračuna.

Nezavisni vijećnik i odvjetnik Hrvoje Petrić upozoravao je da je tu riječ o najvećem zaduženju u povijesti grada i da se toj problematici na taj način prišlo olako.

Bivši gradonačelnik Ivan Čehok upozorio je na visoku cijenu zbrinjavanja baliranog otpada od 217 milijuna kuna po pristigloj ponudi, što je gotovo dvostruko više od prijedloga kad je on bio gradonačelnik.

Za sam prijedlog proračuna Čehok je rekao kako ne sadržava nijedan kapitalni projekt. Upozorio je da se projekt POS-ovih stanova sigurno neće nastaviti jer u ovom trenutku nema nijednog projekta za gradnju novih zgrada. Taj proračun nema apsolutno ništa razvojnog, zaključio je Čehok.

Nakon njega Bosilj je rekao da je rasprava o proračunu i ponašanje vijećnika toliko destruktivno i da je možda najbolje da sastav toga Gradskog vijeća ode u povijest i da se ide na nove izbore, što će se najvjerojatnije i dogoditi.

Inače, da je proračun prihvaćen, u njemu je trebala biti i stavka za provođenje referenduma o rješavanju problema baliranog otpada i zaduženja Grada.

Nakon stanke gradonačelnik Bosilj povukao je s dnevnog reda prijedlog odluke o kreditnom zaduženju za rješavanje problema baliranog otpada.

- Taj prijedlog bio je vezan uz prihvaćanje proračuna, a kako do toga nije došlo, moram povući tu točku dnevnog reda, završio je Bosilj.

Sjednica GV-a se nastavlja raspravom o ostalim točkama dnevnog reda.

- Ja mislim da ste vi shvatili da je ovaj pokušaj najveće pljačke u povijesti grada Varaždina pod scenarijem vašeg mentora Čačića razotkriven i ja vas smatram pametnim i poštenim čovjekom, ali mislim da i poštenje postaje upitno, rekao je Alen Runac, HDZ.

- Ova rasprava, ja sam točno znao, nitko tu neće uključiti u brojke, programe u ovome proračunu, nego će ovo biti politička predstava za javnost. Zato stvarno mislim da je najbolje da ovo bude zadnje gradsko vijeće i da se ovo gradsko vijeće raspusti, rekao je Neven Bosilj, gradonačelnik Varaždina (SDP).

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!