Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto u posjetu Hrvatskoj

16.02.2023.

Zadnja izmjena 14:17

Autor: Miro Aščić/Dnevnik/M.M./HRT/IMS/Hina

Predsjedateljica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto

Predsjedateljica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto

Foto: Jurica Galoic / Pixsell

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je predsjedateljicu Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjanu Krišto, koja boravi u službenom posjetu Hrvatskoj.


Galerija
Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto u službenom posjetu Hrvatskoj, Foto: HTV/HRT
Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto u službenom posjetu Hrvatskoj, Foto: HTV/HRTPredsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto u službenom posjetu Hrvatskoj, Foto: HTv/HRTJandroković primio predsjedateljicu Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, Foto: Patrik Macek /PixsellPredsjednik Zoran Milanović s predsjedateljicom Vijeća ministara BiH Borjanom Krišto, Foto: Robert Anic /Pixsell

Premijer Plenković čestitao je gospođi Krišto na izboru te joj zaželio mnogo uspjeha u radu, reformskom procesu i napretku na europskom putu.

Izrazio je snažnu političku volju Vlade RH da nastavi unaprjeđivati dobrosusjedske odnose s BiH u političkom, gospodarskom, kulturnom i svim drugim aspektima.

- Da pomognemo BiH da nakon stjecanja statusa kandidata ispuni kriterije koji su na dnevnom redu te da se steknu preduvjeti za što skorije otvaranje pregovora o pristupanju, jer to je najbitniji segment približavanja EU-u, rekao je premijer Plenković dodavši kako bi voljeli da BiH što prije ulovi taj priključak i da krene naprijed s europskim putem. 

'Nećemo graditi fizičke barijere na granici BiH'


Istaknuo je da su se dogovorili da se u lipnju u Zagrebu održi zajednička sjednica Vijeća ministara BiH i Vlade RH kako bi na dnevni red stavili sve teme u odnosima i dali impuls jačanju suradnje.


- Želimo intenzivirati suradnju u pogledu prometa. Želimo i da naša suradnja u pogledu kontrole nezakonitih migracija bude unaprijeđena. Vrlo jasan i čvrst stav RH je da mi niti želimo niti ćemo graditi fizičke barijere na granici BiH. Smatramo da, umjesto gradnje takvih prepreka koje bi utjecale na dinamiku odnosa između naših naroda, mi želimo unaprijediti suradnju u sprečavanju nezakonitih migracija i poslati poruku suradnje, otvorenosti, rekao je Plenković.

Borjana Krišto zahvalila je Vladi i Plenkoviću na potpori koju pružaju BiH na europskom i NATO putu.

- Ovaj susret je izraz dobrih odnosa i prijateljskih i dobrosusjedskih između BiH i RH. Ali i prijateljski odgovor na sve što gospodin Plenković i vlada RH čine za BiH i njen europski i NATO put. Sada je na nama da činimo reforme na tom putu, da ispunimo uvjete koji se od nas očekuju i od našeg unutarnjeg političkog dijaloga ovisit kojom ćemo dinamikom ići. U fokusu svih nas treba biti da je BiH država tri konstitutivna naroda i da o svemu trebamo postići politički dogovor i doći do onoga što je interes BiH i svih njezinih konstitutivnih naroda i građana, rekla je Krišto.

Gospodarska razmjena


Plenković i Krišto osvrnuli su se i na gospodarsku razmjenu koja je iznosila više od 4 milijarde eura u 2022., dok je Hrvatska najveći ulagač u BiH.

U tom su kontekstu slažu da je važan priključak Bosne i Hercegovine na koridor 5C čime će se, kako je rekao Plenković, još tješnje povezati naše dvije zemlje.

Dodao je da je važan i projekt južne interkonekcije kako bi BiH dobila pristup prirodnom plinu s LNG terminala na Krku.

- Nama je posebno stalo da jedna od tih susjednih zemalja koje će imati koristi bude i BiH, rekao je Plenković.

Izborni zakon u BiH


Na pitanje novinara postoji li mogućnost da se riješi pitanje izbornog zakona, Krišto je rekla da je to interes prije svega BiH i da to treba biti interes svakog od konstitutivnih naroda.

- Hrvatski narod nije jednakopravan u pogledu legitimnog izbora političkih predstavnika u institucijama i trebamo učiniti sve i to treba biti fokus interesa, istaknula je. 

- Pitanje reforme izbornog sustava je unutarnje pitanje BiH i to je temeljna pozicija RH. No isto tako, mi kao država koja je susjed, prijatelj, partner, zemlja koja poštuje teritorijalni integritet i suverenitet BiH, pomaže BiH na europskome putu, smatramo da praksa koju smo vidjeli u zadnjih pet izbornih ciklusa, kada je riječ o izboru člana Predsjedništva, četiri puta se dogodilo da je predstavnika i člana Predsjedništva iz redova hrvatskog naroda, uvijek birao drugi većinski narod u Federaciji. Mi smatramo da ta praksa nije dobra, rekao je premijer Plenković.

Na upit novinara na čemu će inzistirati da se nađe na dnevnom redu sjednice u lipnju, Krišto je rekla da je ona prva među jednakima kad je u pitanju Vijeće ministra.

- Postoje neka otvorena pitanja, ali ona nisu sporna. Ona su uistinu otvorena i u duhu našeg međusobnog funkcioniranja na principu uvažavanja, prijateljskih i dobrih odnosa i uvjerena sam da će se i ona s vremenom riješiti, rekla je Krišto.

Jandroković primio predsjedateljicu Vijeća ministara Bosne i Hercegovine


Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković primio je predsjedateljicu Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjanu Krišto koja boravi u službenom posjetu Republici Hrvatskoj.

U razgovoru su obostrano potvrđeni vrlo prijateljski i dobrosusjedski bilateralni odnosi te želja za njihovim produbljivanjem. Dvije zemlje prirodno su upućene jedna na drugu, među ostalim,državnom granicom dugom više od 1000 km, zajedničkom poviješću te činjenicom da su Hrvati jedan od tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini.

Odnose tradicionalno prati i izvrsna gospodarska suradnja, što potvrđuju mnogi pokazatelji. Primjerice, 30% svih hrvatskih inozemnih ulaganja odlazi u Bosnu i Hercegovinu, a robna razmjena dviju država tijekom prvih deset mjeseci 2022. porasla je za više od 50%. Istaknut je i potencijal daljnjeg intenziviranja gospodarskih odnosa, kao i suradnje na razini parlamenata i drugih institucija dviju država.

Hrvatska je Bosni i Hercegovini najbliža članica Europske unije i NATO-a, a upravo odabir Hrvatske za prvi inozemni službeni posjet predsjedateljice Vijeća ministara potvrđuje važnost koju bosansko-hercegovačka strana pridaje međusobnim odnosima. Predsjedateljica Krišto posjet je predstavila i kao prijateljski odgovor, odnosno znak zahvalnosti Bosne i Hercegovine na potpori koju Hrvatska pruža – od područja europskih integracija do brojnih kulturnih, obrazovnih, infrastrukturnih i drugih projekata. Izvijestila je i o prioritetima Vijeća ministara te političkim aktualnostima u Bosni i Hercegovini, uključujući i proces formiranja vlasti na razini Federacije.

Predsjednik Jandroković podsjetio je da je briga za Hrvate u Bosni i Hercegovini ustavna obveza Republike Hrvatske. Očuvanje njihove ravnopravnosti i osiguravanje legitimne zastupljenosti sva tri konstitutivna naroda predsjednik Sabora ocijenio je ključnim za funkcionalnost države. U tom kontekstu, dovršetak reforme Izbornog zakona bio bi važan doprinos političkoj stabilizaciji, ali i korak u smjeru jačanja povjerenja unutar BiH. Na tim osnovama znatno bi lakše bilo graditi europsku budućnost Bosne i Hercegovine.

Čestitavši na dobivanju statusa zemlje kandidatkinje za članstvo u EU-u, predsjednik Jandroković potvrdio je hrvatsku spremnost za nastavkom političke, diplomatske i tehničko-stručne pomoći na tom putu. Proces pristupanja Europskoj uniji zahtijeva iznimnu institucionalnu predanost država kandidatkinja u ispunjavanju kriterija i provedbi potrebnih reformi. No, u aktualnim geopolitičkim okolnostima ti su napori najbolje ulaganje u dugoročnu sigurnost i otpornost, kako Bosne i Hercegovine tako i ostalih zemalja jugoistočne Europe, istaknuo je završno predsjednik Hrvatskog sabora.

Predsjednik Milanović razgovarao s predsjedateljicom Vijeća ministara BiH Borjanom Krišto


Predsjednik Republike Zoran Milanović razgovarao je danas s predsjedateljicom Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjanom Krišto koja boravi u službenom posjetu Republici Hrvatskoj.

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Krišto upoznala je predsjednika Milanovića s aktualnom političkom i gospodarskom situacijom u Bosni i Hercegovini nakon konstituiranja nove vlasti u BiH te o prioritetima rada Vijeća ministara BiH. Istaknula je da su euroatlanske integracije BiH i reformski procesi u fokusu rada Vijeća ministara BiH, pri čemu je posebno naglasila potrebu žurnih izmjena izbornog zakonodavstva u skladu s presudom Ustavnog suda BiH i presudama Europskog suda za ljudska prava.

Predsjednik Milanović podržao je nastojanja novog Vijeća ministara BiH da se ubrzaju promjene izbornog zakonodavstva kojima bi se osigurala konstitutivnost, ravnopravnost i legitimna zastupljenost sva tri naroda BiH u svim tijelima vlasti. Isto tako, potvrdio je da će Hrvatska, kao i do sada, ostati snažan glas i zagovaratelj Bosne i Hercegovine u Europskoj uniji.

Predsjednik Milanović i predsjedateljica Krišto složili su se da je potrebno intenzivirati suradnju dviju susjednih i prijateljskih država u predstojećem razdoblju. Predsjednik Milanović čestitao je ujedno Borjani Krišto na imenovanju na dužnost predsjedateljice Vijeća ministara BiH i poželio joj uspjeh u radu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!