Krišto: U BiH je politički konsenzus, kada je riječ o europskom putu

04.02.2023.

19:31

Autor: M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Borjana Krišto, predsjednica Vijeća ministara BiH

Borjana Krišto, predsjednica Vijeća ministara BiH

Foto: Dnevnik / HTV/HRT

U Mostaru je održano 11. zasjedanje Hrvatskoga narodnog sabora Bosne i Hercegovine - koje je okupilo više od 450 hrvatskih dužnosnika iz svih razina vlasti u toj zemlji. Sabor je izglasao Deklaraciju koja će biti temelj djelovanja svih hrvatskih predstavnika u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti u budućem razdoblju, a na europskom putu BiH koji nema alternative.

- U BiH postoji jedno suglasje, opći politički konsenzus, kad je riječ o europskom putu, i na razini političkih stranaka i u okviru institucija, rekla je Borjana Krišto, predsjednica Vijeća ministara BiH gostujući u središnjem Dnevniku HTV-a, dodavši da su drugačiji stavovi kad je riječ o NATO savezu.

- Mi smo svjesni da BiH mora ići putem europskih i NATO integracija. Nužno je izgraditi povjerenje i konsenzusom doći do svega onoga što je interes svih konstitutivnih naroda u BiH i drugih građana koji u njoj žive, rekla je.

Kandidacijski status i određene obveze


- U BiH imamo politička pitanja koja do sada nismo riješili i ona opterećuju gospodarska pitanja socioekonomske reforme. Ne smijemo zaboraviti da je EU Vijeće dodijelilo BiH kandidacijski status i da iz njega proizlaze određene obveze. Svjesni smo da nismo ispunili uvjete koje smo trebali. Nadam se i vjerujem da ćemo u budućnosti činiti sve. Vrijeme je za dijalog, za uvažavanje, izgradnju odnosa da dođemo do rješenja za pitanja koja nas opterećuju i da snažno napravimo iskorak na putu k reformama, onima koje uključuju gospodarske reforme i čini život svakog stanovnika u BiH boljim, istaknula je Krišto.

Trzavice unutar Bošnjačkog korpusa


Na upit štete li trzavice unutar Bošnjačkog političkog korpusa reformama, prva žena Vijeća ministara BiH rekla je kako smatra da će svi biti svjesni odgovornosti koju imamo.

- Kao prva žena Vijeća Ministara BiH činit ću sve da izgradimo dijalog međusobnog povjerenja, da se ne bavimo onim što nas dijeli, nego da se ujedinimo oko onoga što nam je zajednički cilj i interes. 
Trzavice štete svima nama unutar BiH, zaključila je Krišto.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!