Predstavljen pilot-projekt preventivnih sistematskih pregleda

17.03.2023.

13:15

Autor: T.D./HRT

Vili Beroš

Vili Beroš

Foto: HTV / HRT

Ministar zdravstva Vili Beroš predstavio je pilot-projekt preventivnih sistematskih pregleda. Na konferenciji je sudjelovao i voditelj Radne skupine uime HZJZ-a Tomislav Benjak.

Ministar Vili Beroš u uvodu je rekao da danas Zakon o zdravstvenoj zaštiti i Zakon o obveznom osiguranju u Saboru predstavljaju temelj i daju smjernice reforme. 

- Jučer sam pokušao u Saboru obrazložiti da ti zakoni nisu jedini elementi naše zdravstvene reforme, ali pokreću sve. Stoga se dogodio vrlo važan trenutak. Prvo slijedi izmjena mreže javno-zdravstvene službe, zatim izmjena odluka o ugovaranju plaćanja zdravstvene zaštite. Sve to slijedi u budućem periodu. Želimo predstaviti jedan novi genuini koncept hrvatskog zdravstvenog sustava gdje pokazujemo njegovu aktivnu ulogu u dolasku prema pacijentu. Nećemo kao do sada čekati da svi naši građani, bolesnici kucaju na vrata zdravstvenog sustava, nego uzimajući podatke i analize koji govore da ne stojimo u svim područjima zdravstvene zaštite jako dobro, moramo promijeniti paradigmu i uvesti nove načine brige o našem zdravlju. Zato su preventivni zdravstveni pregledi nešto što želimo prvo predstaviti, rekao je.

Istaknuo je da smo loši kad je riječ o brzini dijagnoze određenih stanja, o početku liječenja te nekim ishodima.

- S druge strane postižemo sjajne rezultate među prvima u Europi i svijetu kad je riječ o transplantaciji organa. Izostaje nam sistematski pristup navedenoj problematici. Preventivni zdravstveni pregledi su prvi korak u mijenjanju paradigme prema preventivi. Pilot projekt je nešto čime želimo testirati sve naše ideje na terenu i uvidjeti jesu li one provedive. Nismo željeli nametati gotova i instant rješenja, nego duboko promisliti o problematici i onda ponuditi nešto što će ponuditi kvalitetu zdravlja nacije, rekao je.

Smatra da su preventivni zdravstveni pregledi jedan od tri pravca.

- Drugi pravac su javne ustanove - prijatelji zdravlja, koje su usmjerene na razvijanje zdravstvene pismenosti. Moramo se početi baviti preventivnim djelovanjem i treći pravac je nacionalni preventivni pregledi među kojima su neki kojima se možemo pohvaliti da su jako učinkoviti poput onog za rano otkrivanje raka dojke. Uspjeli smo smanjiti smrtnost za 24 posto. Imamo i druge preventivne preglede koji ne ostvaruju tako dobre rezultate i upravo zato ih treba unaprijediti, rekao je.

Spomenuo je i županije koje su uključene u pilot-projekt.

- Za njih smo se vodili prema geografskim i demografskim parametrima. To su Osječko-baranjska, Sisačko-moslavačka, Međimurska, Primorsko-goranska i Splitsko-dalmatinska županija. Postoji mogućnost da budu uključeni domovi zdravlja, 5 domova zdravlja i 364 ugovorena tima obiteljske medicine. Kada smo gledali koliki je broj hrvatskih građana koji zadnje dvije godine nisu bili, njih je 25.325. Naravno da ih sve nećemo ovim pilot-projektom obuhvatiti. Tisuću građana zasigurno hoćemo. Htjeli smo geografski raspodijeliti ovaj pilot-projekt, rekao je.

Tomislav Benjak rekao je da je usmjerenost hrvatske zdravstvene politike na preventivu iznimno važna.

- Važno je imati kurativu, dijagnostiku, terapiju, ali jedino su preventivni zdravstveni pregledi nešto što će unaprijediti zdravstveno stanje hrvatske populacije. Sve što smo radili bilo je unutar šire radne skupine, rekao je Benjak.

Beroš je rekao kako treba postojati svjesnost da se treba odazvati preventivnom pregledu jer on doista može spasiti život. Komentirao je i najavljeni prosvjed liječnika.

- Za tako važan proces je važno razgovarati, ali za dogovor je potrebno nekoliko stvari. Potrebna je dobra volja, a ne razgovor s figom u džepu, potrebno je ponuditi održiva rješenja. Za sutrašnji protest me nije strah, već me strah želje i volje da se stvari riješe pregovorima i razgovorima. Ako ovo što mi danas radimo nije koncept rješenja, ako reforma nije koncept unapređenja zdravstvenog sustava, onda ne znam što jest, rekao je. Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!