Prekinimo šutnju - Ni jedna žrtva više, ni jedna žena manje!

22.09.2022.

16:21

Autor: V.K./Hina/HRT

Nasilje nad ženama

Nasilje nad ženama

Foto: Ilustracija/ Davor Javorovic / Pixsell

Prekinimo šutnju - Ni jedna žrtva više, ni jedna žena manje, poručili su u četvrtak iz MUP-a u povodu Nacionalnog dana borbe protiv nasilja prema ženama, pozivajući žrtve da policiji svakako žurno prijave svoja saznanja o nasilju i to u trenutnoj izloženosti.


Ženama koje prepoznaju znakove nasilja u obitelji iz MUP-a savjetuju da potraže pomoć, jer u Hrvatskoj postoje organizirane službe koje će im pružiti pomoć i zaštitu - policija, zdravstvene ustanove, centri za socijalnu skrb, Državno odvjetništvo, nevladine organizacije ili pravobraniteljica za ravnopravnost spolova.

Pozvali su ih da se na njihovoj internetskoj stranici informiraju o znakovima i posljedicama nasilja u obitelji, obvezama i procedurama postupanja policije, zaštitnim mjerama i drugim savjetima žrtvama.

- Odgovornost za sprječavanje nasilja i zaštitu žrtava sigurno je jedna od najvećih i najvažnijih odgovornosti policije, ali odgovornost leži i na čitavoj zajednici - odgovornost da se saznanje o nasilju prijavi kako bi se pokrenuo sustav podrške i pomoći žrtvi nasilja, poručili su iz MUP-a.

Pozvali su na podizanje svijesti o neprihvatljivosti svih oblika nasilja nad ženama, uključujući psihičko, tjelesno, spolno i ekonomsko nasilje, potrebu da se o tom kršenju temeljnih ljudskih prava javno govori, a da se društvo i institucije koje se time bave potiče na međusobnu bolju suradnju i aktivnost.

Iako je posljednjih godina u Hrvatskoj postignut značajan napredak u prevenciji i suzbijanju nasilja, ističu, potrebno je i dalje uložiti napore u tom pravcu.

U MUP-u navode da je u prvih osam mjeseci ove godine evidentirano 6,1 posto više žrtava kaznenih djela nasilja u obitelji (1223 žrtava) u odnosu na isto razdoblje prethodne godine (1153), kao i 8,2 posto više kaznenih djela koja se najčešće čine nasilničkim ponašanjem na štetu članova obitelji/bliskih osoba.

Broj ubojstava žena te njihovih ubojstava od strane bliskih osoba ove godine je u porastu. U prvih osam mjeseci od ukupno 22 ubojstva, 17 ih je počinjeno na štetu članova obitelji/bliskih osoba od kojih je 11 ubojstava počinjeno na štetu žena. Od toga su počinitelji pet ubojstava bili njihovi intimni partneri.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!