16:48 / 25.01.2022.

Autor: V.G./HRT/Hina

Zadarska sutkinja će odlučiti o postupku protiv prijavljenih za uvrede premijeru

premijer Andrej Plenković

premijer Andrej Plenković

Foto: HTV / HRT

Prekršajna sutkinja će odlučiti ima li elemenata za nastavak postupka protiv 71-godišnjaka iz Briševa koji je priveden jer je na društvenoj mreži napisao da premijera treba dočekati pokvarenim jajima te 49-godišnjaka iz Kakme koji ga je nazvao pavijanom, doznaje se na zadarskom sudu.

Glasnogovornik Općinskog suda u Zadru, pri kojemu je i Prekršajni sud, Davor Dubravica Hini je izjavio da će o nastavku postupka protiv dvojice prijavljenih odlučiti sutkinja Ksenija Bratković.

Ona će donijeti odluku ima li elemenata da se postupak nastavi ili ne, kazao je Dubravica.

Uz 71-godišnjaka koji je medijima otkrio da je priveden jer je napisao da premijera na Maslenici treba dočekati pokvarenim jajima naknadno se oglasio i 49-godišnjak otkrivajući da ga je nazvao pavijanom.

Policija je u ponedjeljak izvijestila da je 21. siječnja provela kriminalističko istraživanje nad dvije muške osobe u dobi od 71 i 49 godina zbog članka 17. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

Obojica su, dodaje policija, 20. siječnja 2022. godine na objavljeni članak o najavi posjete predsjednika Vlade RH Maslenici, kojeg je objavio jedan zadarski portal, na društvenoj mreži objavili komentare uvredljivog i omalovažavajućeg sadržaja, kojim ponašanjem su ostvarili obilježja navedenog prekršaja.

U optužnom prijedlogu koji je 49-godišnjak dostavio Anteni Zadar stoji da je "narušio javni red i mir, vrijeđanjem i omalovažavanjem predsjednika Vlade Republike Hrvatske, Andreja Plenkovića koji je dana 21. siječnja 2022. godine osobno došao u Maslenicu u svojstvu službene osobe radi obavljanja službene dužnosti u svezi obilježavanja 29. godišnjice VRO Maslenica, a što je okrivljeniku bilo poznato iz naprijed navedenog članka".

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je kako je u slučaju privođenja zbog komentara o premijeru Andreju Plenkoviću na Facebooku postupano u skladu sa zakonom i poručio da policija ne prima nikakve političke naloge.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!