14:15 / 21.10.2019.

Autor: V.K./Hina

Prelazak odašiljanja TV signala na novi sustav do početka EP-a u nogometu 2020.

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Foto: - / -

Odašiljanje televizijskih signala u starom sustavu DVB-T MPEG-2, umjesto 1. srpnja, prestat će već 25. svibnja 2020., a prelazak na novi sustav DVB-T2 H.265/HEVC u cijeloj Hrvatskoj bit će dovršen prije početka Europskog prvenstva u nogometu.
Odašiljanje televizijskih signala u starom sustavu DVB-T MPEG-2, umjesto 1. srpnja, prestat će već 25. svibnja 2020. u pojedinim regijama, a prelazak na novi sustav DVB-T2 H.265/HEVC u cijeloj Hrvatskoj bit će dovršen prije početka Europskog prvenstva u nogometu, odlučio je HAKOM na temelju zahtjeva Odašiljača i veza (OiV).

HAKOM (Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djalatnosti) priopćio je da prihvaća zahtjeve OiV-a za raniji rok početka korištenja radijskih frekvencija za odašiljanje TV programa u novom sustavu DVB-T2 s H.265/HEVC standardom kodiranja.

Tako je rok u dozvoli izdanoj OIV-u pomaknut s prvobitno za to određenog datuma 1. srpnja, na 25. svibnja 2020., od kada će početi prelazak na novi sustav po odašiljačkim regijama.

Iz HAKOM-a kažu da bi sve trebalo biti dovršeno do EP-a u nogometu (koji će se održavati u 12 europskih gradova od 12. lipnja do 12. srpnja 2020.).

- OiV je u zahtjevu za izmjenu roka objasnio kako bi zbog interesa javnosti promjenu sustava odašiljanja trebalo obaviti prije početka natjecanja, a ne tijekom njegova trajanja, čime se osigurava stabilno stanje novog odašiljačkog sustava za vrijeme tog EP-a, ali i druge učinke, poput slike u HD rezoluciji, navode iz HAKOM-a.

Ne moraju svi mijenjati televizore

Iz HAKOM-a navode i tko treba promijeniti televizor.

- Zbog prelaska na novu tehnologiju građani bi do 25. svibnja 2020. trebali prilagoditi svoju prijamničku opremu ako gledaju digitalnu zemaljsku televiziju. Svi koji nemaju DVB-T2 H.265/HEVC televizore ili samostalne prijamnike, tzv. set top boxove, koji podržavaju novi sustav, trebat će nabaviti odgovarajuću novu opremu sposobnu prikazati sliku i dati zvuk. Građani koji, pak, TV programe prate putem neke od naplatnih platformi za prijenos sadržaja, od nekoga od operatora, kabelskog sustava, satelita ili evotv-a, neće morati prilagođavati ili mijenjati svoju opremu, poručuju iz HAKOM-a.

Najavljuju da će OiV građane na vrijeme obavijestiti o točnoj dinamici prelaska na novi sustav po regijama.

Iz HAKOM-a objašnjavaju da je trenutačno u RH u upotrebi stari sustav odašiljanja TV programa DVB-T sa standardom kodiranja MPEG-2, koji ne dopušta prijenos svih televizijskih programa u visokoj razlučivosti HD, a što će novi sustav omogućiti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!