08:08 / 02.09.2021.

Autor: HRT

Sastali se premijer i guverner HNB-a: Tražit ćemo rješenje koje neće ugroziti egzistenciju građana

Boris Vujčić

Boris Vujčić

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Zbog teme prešutnih prekoračenja na tekućim računima građana koja je posljednjih dana uzburkala javnost, premijer Andrej Plenković, ministar financija Zdravko Marić, guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić i viceguverner održali su sastanak. Zaključeno je da će HNB dostaviti Ministarstvu temeljitu analizu nakon čega će Vlada tražiti rješenje, što uključuje i moguću izmjenu Zakona kojim će se ograničiti efektivne kamatne stope, rekao je premijer na sjednici Vlade.


- Imali smo sastanak s guvernerom i dogovorili da će HNB dostaviti temeljitu analizu ove teme i da ćemo kao vlada tražiti najbolje rješenje. Postoji dopušteno prekoračenje, ovaj dodatni instrument je očito zadnjih godina u raširenoj upotrebi i doveo je do situacije da neki sugrađani nisu bili ni svjesni većih kamatnih stopa. Rješenje omogućuje i moguću zakonsku izmjenu na način koji neće ugroziti egzistenciju naših sugrađana koji koriste to prešutno prekoračenje dnevno, kazao je Plenković na sjednici Vlade.

- Organizirat ćemo sastanak sa svim bankama koji imaju takve klijente, važno je da su te kamatne stope na razini prosjeka u EU, a sam nominalni iznos minusa se smanjio za 2 mlrd kuna. Vlada je odlučna raditi na zaštiti potrošača, rekao je premijer.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!