Plenković i Medved obišli mjesto masovne grobnice nedaleko od Vukovara

22.02.2023.

Zadnja izmjena 17:50

Autor: HRT

Kod Vukovara pronađeni posmrtni ostaci

Kod Vukovara pronađeni posmrtni ostaci

Foto: - / Ministarstvo hrvatskih branitelja

Predsjednik Vlade Andrej Plenković obišao je uz cestu Negoslavci-Orolik mjesto na kojem Ministarstvo hrvatskih branitelja već desetak dana provodi terenska istraživanja i ekshumacije posmrtnih ostataka iz masovne gobnice otkrivene na tom području.

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, koji je bio uz premijera Plenkovića, novinarima je u kratkoj izjavi rekao da su istražne radnje i ekshumacije uz cestu Negoslavci-Orolik rezultat sustavnih radnji i napora ministarstva.

- Nastavljamo i dalje s pretragom terena. Riječ je o masovnoj grobnici. Posmrtne ostatke koji su pronađeno podvrgnut ćemo DNA istraživanjima i to u što kraćem roku kako obitelji ne bi predugo čekale, rekao je ministar Medved.

Premijer Andrej Plenković i ministar Tomo Medved, nedaleko pronađene masovne grobnice, susreli su se i razgovarali sa članovima obitelji nestalih osoba iz Domovinskog rata.

Ministar Medved nije rekao koliko je posmrtnih ostataka dosad pronađeno na lokaciji masovne grobnice uz cestu Negoslavci-Orolik, ali se tijekom njegova razgovora s obiteljima moglo čuti da je riječ o desetak osoba.

Republika Hrvatska još uvijek traga za 1816 osoba nestalih i smrtno stradalih u Domovinskom ratu, pri čemu najveći broj žrtava, njih 513, su osobe s područja Vukovarsko-srijemske županije.

Prije tjedan dana objavljeno je da su na području Vukovarsko-srijemske županije kod Svinjarevaca u blizini Vukovara pronađeni posmrtni ostaci koji, prema preliminarnim nalazima, potječu iz Domovinskoga rata. 

- Ekshumacija je u tijeku i trajat će idućih nekoliko dana jer će se širiti teren pretrage što je uobičajeno u ovakvim situacijama. Nakon ekshumacije posmrtni ostatci bit će prevezeni u Zavod za sudsku medicinu u Zagrebu. U ovom trenutku ne zna se radi li se o masovnoj ili o pojedinačnoj grobnici, priopćeno je prije tjedan dana.

Nekoliko kilometara dalje od Svinjarevaca, u tijeku je višemjesečno istraživanje lokaliteta i lokacija na Petrovačkoj doli.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!