Neslužbeno: Kod Vukovara otkrivena masovna grobnica

15.02.2023.

Zadnja izmjena 20:00

Autor: Ines Milanković/HRT/D.S.

Kod Vukovara pronađeni posmrtni ostaci

Kod Vukovara pronađeni posmrtni ostaci

Foto: - / Ministarstvo hrvatskih branitelja

U blizini Vukovara pronađeni su posmrtni ostaci koji, prema preliminarnim nalazima, potječu iz Domovinskoga rata, priopćilo je Ministarstvo hrvatskih branitelja.Provedbom terenskih istraživanja na području Vukovarsko-srijemske županije kod Svinjarevaca u blizini Vukovara pronađeni su posmrtni ostaci koji, prema preliminarnim nalazima, potječu iz Domovinskoga rata. 

- Ekshumacija je u tijeku i trajat će idućih nekoliko dana jer će se širiti teren pretrage što je uobičajeno u ovakvim situacijama. Nakon ekshumacije posmrtni ostatci bit će prevezeni u Zavod za sudsku medicinu u Zagrebu. U ovom trenutku ne zna se radi li se o masovnoj ili o pojedinačnoj grobnici. Ministarstvo još nije potvrdilo, no neslužbeno doznajemo da je ovdje ipak riječ o masovnoj grobnici, javila je novinarka Ines Milanković u Dnevniku.  

Podsjetimo, Hrvatska još traga za 1816 osoba nestalih i smrtno stradalih u Domovinskom ratu, pri čemu najveći broj žrtava, njih 513, čine osobe s područja Vukovarsko-srijemske županije.

Samo nekoliko kilometara od Svinjarevaca, u tijeku je višemjesečno istraživanje lokaliteta i lokacija na Petrovačkoj doli. U posljednjih 6 godina istraživanja su se intenzivirala, pronađeno je oko 400 lokacija u naših 12 županija, a identificirane su 244 osobe.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!