10:16 / 30.01.2021.

Autor: HRT

Plenković: Oporba je ljudima na Banovini bezobrazno okrenula leđa

Andrej Plenković

Andrej Plenković

Foto: HTV / HRT

Premijer Andrej Plenković u subotu je u Petrinji sudjelovao na sastanku Stožera za otklanjanje posljedica potresa.

Premijer Andrej Plenković je nakon sastanka Stožera u Petrinji rekao da je došao kako bi dao podršku i zahvalio svim sastavnicama koje su uključene u  operativne snage, vojsci, policiji, HGSS-u, Crvenom križu, volonterima i drugima.

Instalirano je preko 1025 mobilnih stambenih jedinica, na struju je spojen 1061 objekt, polako se pokrivaju sve potrebe za privremenim stambenim zbrinjavanjem, a očekuje se i dolazak novih mobilnih kućica i kontejnera.

- Dobro je da sustav kojeg vodi Hrvatska vojska u pogledu hrane te Crveni križ, koji dijeli pakete kućanstvima, dobro funkcionkira. Posebno je važno da počinju radovi na uklanjanju oštećenih objekata, rekao je premijer.

Izrazito mu je žao što je u petak propušteno donijeti Zakon o obnovi nakon potresa, zahvaljujući rušenju kvoruma od strane oporbe.

- Oporba je jučer propustila poslati poruku podrške ljudima na Banovini. Okrenuli su im bezobrazno leđa. Pokazuju nevjerojatan stupanj destruktivnosti i političke nekulture, s obzirom da parlamentarna većina nije mogla imati 76 zastupnika zbog bolesti najstarijeg zastupnika, rekao je Plenković.


- SDP je u stanju ne vidjeti okolnosti u kojoj Hrvatska jest - epidemija, dva razorna potresa i strateški događaj otvaranja LNG terminala. Niti župan niti čelnica Omišlja, koji su iz SDP-a nisu došli na otvaranje projekta koji RH uvrštava na ebergetsku kartu Europe, rekao je premijer.

- U ponedjeljak će biti održan sastanak ministra prometa i financija s predstavnicima HAC-a kako bi se ubrzale radnje i osigurala financijska sredstva te raspiše natječaj za dovršetak autoceste od Lekenika do Siska, dodao je.

Bolje prometno povezivanje tog kraja presudan je za revitalizaciju ovog kraja, rekao je premijer.

Potom se ponovno osvrnuo na događanja u Saboru.

- Jučer je na sastanku parlamentarne većine konstatirano da je stabilna te da postoje neke teme o kojima postoje načelno različite stavove. Jučer teme koje je inicirala oporba nije niti bilo na dnevnom redu Hrvatskog sabora. Most je predvodnik demagodije, antieuroopejstva, populizma... Jučer su na dnevnom redu bili Zakon o obnovi, proglašavanje IGP-a, usvajanje Nacionalne razvojne strategije, ništa nije doneseno zbog oporbe. To je ogorman presedan u povijesti hrvatske političke kulture. HDZ to nikada ne bi napravio, to se ne radi, to je nepisana kultura. To je razina koja je ispod svih kriterija političkog i javnog angažmana, rekao je premijeru Petrinji.


Plenković je rekao kako idući tjedan Sabor normalno zasjeda te da bi zakoni trebali biti doneseni.

- Cijela hrvatska javnost treba imati još malo strpljenja, nije nikome od nas zadovoljstvo onemogućavati nekome njegove poslovne aktivnosti. Takve agende nema nigdje, ali pogledajte ukupno broj umrlih, zaraženih, nove sojeve virusa, mjere koje su puno strože u Europi u odnosu na Hrvatsku, rekao je.

"Otvaranje ne bi bilo dobro"

Premijer se osvrnuo i na epidemiološke mjere te zahtjeve ugostitelja koji traže dopuštenje za otvaranje.

Iz svih podataka koje imamo, otvaranje ne bi bilo dobro, jer ako ponovno dođe do razbuktavanja epidemije, moramo ići u zatvaranje. Moramo proći kroz zimu. Za studeni, prosinac, siječanj, veljaču dat ćemo više od 2,5 mlrd. kuna onim poslodavcima i radnicima u sektorima koji su zatvoreni, kako bi premostili ovu situaciju, rekao je Plenković.

Istaknuo je kako moramo naći balans između gospodarske i zdravstvene aktivnosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!