U središtu Petrinje počelo rušenje oštećenih zgrada

30.01.2021.

07:31

Autor: T.V./HRT

Počinje rušenje oštećenih građevina na Banovini

Počinje rušenje oštećenih građevina na Banovini

Foto: Marko Prpic / PIXSELL

U Sisačko-moslavačkoj županiji potres je oštetio više od 33 tisuće stambenih objekata, a neuporabljivo ih je 2.730. Danas je na potresom pogođenom području počelo rušenje objekata koji ugrožavaju živote stanovnika. Srušena je robna kuća u Petrinji. U ponedjeljak stiže dodatna teška mehanizacija. Glasnogovornik Stožera civilne zaštite za saniranje posljedica potresa Mladen Pavić najavio je da će se u srijedu u kontejnerskom naselju na petrinjskom Sajmištu postaviti prve kućice.

Počelo je rušenje objekata oštećenih u potresu. Nakon prvih radova zaključeno je da će se morati napraviti drugi pripremni radovi kako bi se sve moglo izvesti u skladu s pravilima struke i pazeći na sigurnost građana i svih koji sudjeluju u rušenju. Prve na redu su stara vojarna i robna kuća Petrinjka. Obje zgrade nalaze se u centru grada i u državnom su vlasništvu. Upravo će takve zgrade biti prioritet, jer se svakim novim potresom one dodatno urušavaju i predstavljaju ugrozu za sigurnost građana. Za početak angažirane su tri tvrtke koje će vršiti rušenje zgrada - iz Pule, Zagreba i braniteljska građevinska zadruga iz Osijeka. Kako će se rušenje odvijati dalje, tako će se provesti postupak javne nabave kako bi se angažirale i druge tvrtke, rekla je HRT-ova novinarka Jelena Bokun.

U ponedjeljak stiže dodatna teška mehanizacija. 

Danas je ove dvije lokacije i kontejnersko naselje posjetio premijer Andrej Plenković zajedno s potpredsjednicima Vlade, Tomom Medvedom i Borisom Miloševićem.

- Započeli smo uklanjati objekte koji su do te mjere oštećeni da sa svakim novim potresom ugrožavaju sigurnost života i zdravlja ljudi, ali ugrožavaju i objekte koji su u njihovoj neposrednoj blizini, rekao je Medved.

- Moramo voditi računa o zakonitosti postupanja i s materijalom tih ruševnih objekata, ali voditi računa i o sigurnosti u samome gradu. Ako mobiliziramo preveliki broj izvođača, samim time bismo na određen način ugrozili sigurnost. Sve su to parametri koje analiziramo, poručio je Medved.

Dumbović: Imamo i rušenje i građenje

Članovi Stožera obišli su i nekadašnje petrinjsko Sajmište na kojem se gradi kontejnersko naselje.

- Imamo i rušenje i građenje. To je dobro, to je paralelni problem koji moramo u kontinuitetu rješavati. Kao gradonačelnik nastojao sam ukazivati na potrebe građana i imam osjećaj da za sada nemamo ni jedan problem za koji bi vam mogao reći da eventualno postoji, rekao je Dumbović.

Izrazio je zadovoljstvo što operativno odrađuju posao te građanima poručio da budu strpljivi jer imaju isti cilj - da naprave grad po mjeri društva, baštine i očekivanja. Dodao je kako očekuje da - kada građevinski strojevi jednom uđu u Petrinju, odrade svoj posao.

Plenković: Dovršit ćemo autocestu od Lekenika do Siska

Plenković je u Petrinji došao dati podršku Stožeru civilne zaštite zaduženom za uklanjanje posljedica potresa i zahvaliti svima koji pomažu, te prisustvovati početku radova na uklanjanju neuporabljivih objekata.

Istaknuo je kako početak uklanjanja oštećenih objekata ubrzava dinamiku aktivnosti. Pozitivnim je ocijenio što je na tom području instalirano više od 1025 mobilnih stambenih jedinica, a na struju spojen 1061 objekt, uključujući i one objekte koji su došli u nekom privatnom aranžmanu. Tako se polako pokrivaju sve potrebe za ovakvim privremenim stambenim zbrinjavanjem, a u perspektivi je dolazak novih mobilnih kućica i stambenih kontejnera, dodao je.

Najavio je da će se u ponedjeljak s predstavnicima Hrvatskih autocesta (HAC) sastati ministar prometa, mora i infrastrukture Oleg Butković, ministar financija Zdravko Marić te potpredsjednici Vlade Tomo Medved i Boris Milošević.

- Pokrenuli smo inicijativu da se ubrzaju sve radnje, osiguraju financijska sredstva te raspiše natječaj za dovršetak autoceste od Lekenika do Siska. Smatramo je da to projekt koji sada mora postati prioritetan jer je bolje prometno povezivanje Sisačko-moslavačke županije i Siska presudan za dugoročnu revitalizaciju i gospodarsku aktivnost na ovome području, poručio je Plenković.

U SMŽ-u prijavljeno 33.834 oštećenih objekata, pregledano 22.255

U Sisačko-moslavačkoj županiji na temelju ažuriranih ArcGIS podataka od 30. siječnja, prijavljeno je 33.834 objekata oštećenih u potresu, a do petka je pregledano 22.255 objekata, izvijestila je ta županija.

Objekata koji su neuporabljivi zbog vanjskih utjecaja je 262, a neuporabljivih zbog oštećenja je 2730.

Privremeno neuporabljivih objekata kojima je potreban detaljan pregled je 2.249, a privremeno neuporabljivih objekata koji zahtijevaju mjere hitne intervencije je 2.680. Uporabljivih i neoštećenih objekata je 560, a uporabljivih bez ograničenja 5.193. S preporukom o postupanju uporabljiv je 8.581 objekt.

Pavić: U srijedu u kontejnerskom naselju prve kućice

- Tamo su radovi intenzivni već nekoliko dana i u srijedu očekujem postavljanje prvih kućica i u tom kontejnerskom naselju kako bi sukcesivno kako se priprema teren kućice bile postavljane i priključivane na potrebnu infrastrukturu, rekao je Pavić u emisiji "Hrvatski radio za Banovinu".

Pavić je rekao i da je s jučerašnjim danom postavljeno 1025 kontejnera i montažnih kućica te će, s dinamikom postavljanja oko njih 50, idućih dana te kućice dobiti svi koji ih trebaju.

Naveo je i kako u najavi imaju još oko 400 kontejnera iz robnih zaliha te 111 iz međunarodne pomoći. Stoga će, kaže, u potpunosti biti zadovoljena brojka od oko 1500 potrebnih kontejnera.

Pavić je rekao i da je do sada prijavljeno 45.187 objekata koji su oštećeni a statičari su do sada pregledali njih 27.200.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!