Premijer Plenković obišao državni arhiv u dubrovačkoj palači Sponza

09.07.2022.

20:02

Autor: Dnevnik/HRT

 Premijer Plenković obišao je državni arhiv u dubrovačkoj palači Sponza

Premijer Plenković obišao je državni arhiv u dubrovačkoj palači Sponza

Foto: Dnevnik / HRT

U povodu 750. obljetnice donošenja dubrovačkog Statuta, premijer Andrej Plenković obišao je sa suradnicima Državni arhiv u dubrovačkoj palači Sponza.

U Arhivu se čuva mnogo dragocjenosti i zanimljivosti, od propisa iz jednog od najdugovječnijih europskih Statuta, koji su jednako primjenjivi i danas do srednjovjekovne knjige s otiscima mačjih šapa.

- Na primjer, da treba jednako postupati s velikima i malima, kako se kaže, da se ne smije prijatelju pogodovati, neprijatelju škoditi, da suci ne bi trebali sjedati za stol sa strankama jesti i piti, da bi se trebalo započete sudske postupke bez odlaganja završiti, rekla je Nella Lonza, akademkinja i autorica koncepta "750 godina Statuta".

- Arhiv ima čak dokumente iz 11. stoljeća, nema njih puno, ali zaista sežemo u duboku prošlost, znači, od 11. stoljeća, 12. najviše dokumenata i ovo što spominjemo mačje šape iz 13. stoljeća, rekla je Nikolina Pozniak, ravnateljica Državnog arhiva u Dubrovniku.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!