Plenković i Sanchez o prioritetima španjolskog predsjedanja EU-om

16.02.2023.

Zadnja izmjena 20:25

Autor: HRT/D.M.

Pedro Sanchez i Andrej Plenković

Pedro Sanchez i Andrej Plenković

Foto: HRT / HTV

U radnom prosjetu Hrvatskoj je španjolski premijer Pedro Sanchez. U Banskim dvorima primio ga je predsjednik Vlade Andrej Plenković. Nakon upisa u Zlatnu knjigu održan je sastanak na kojemu je nazočio i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman. 

Pedro Sanchez je u Zagreb došao nakon posjeta Austriji. Radi se o svojevrsnoj turneji kojom španjolski premijer koorodinira prioritete predsjedanja EU-om koje Španjolska preuzima 1. srpnja. Sanchez će večerati u Zagrebu, a u petak ujutro posjetit će glavni slovenski grad Ljubljanu.

- Okvirno, prioriteti španjolskog predsjedanja su poznati. To su oni koje najavljuju i sugeriraju vodeće institucije EU-a - mjere kojima bi blok od 27 članica umanjio svoju ovisnost od ostalog dijela svijeta. Naime, EU je ovisna u strateškim sektorima. Pandemija, ograničavanje dobavnih pravaca, te rat u Ukrajini - dramatično su povećali rizike za EU. Hrana, energija, medicinska oprema i poluvodiči - to su strateške potrebe. Njihovo se nabavljanje dramatično otežalo ili su cijene izrazito oscilirale, javio je iz Banskih dvora Danko Družijanić. Španjolsko predsjedništvo trebalo bi trasirati vraćanje velikog dijela proizvodnje na svoj teritorij ili pod svoju kontrolu, dodao je.

- Današnji sastanak iskoristili smo za zajedničke europske teme - daljnjim naporima pomoći Ukrajini, i daljnjim sigurnostte ukupnoj ekonomskoj situaciji na razini EU-a, odnons i kako nastaviti s kvalitetnim ekonomskim upravljanjem u odnosu krizu i pravila koje su donijele druge države, kazao je premijer Andrej Plenković. Dodao je kako je bilo riječi i o migracijama, zajedničkim mjerama vezano za sigurnost vanjskih granica te vanjskopolitičikoj dimenziji - partnerstvu i potpori državama koje su izvor migracijskih valova. 

Premijer je izvijestio kako je bilo riječi i zemljama u okruženju, naročito BiH - i njihovoj perspektivi koju Hrvatska podržava. Veseli nas, dodao je - i nastavak mediteranske suradnje. Vjerujem da će se Španjolska kao velika zemlja itekako dobro pripremiti za svoje predsjedanje i možemo slobodno reći da smo razvili privilegirani i prijateljski dijalog naše dvije zemlje, poručio je Plenković. 

Španjolski premijer Pedro Sanchez čestitao je Hrvatskoj na ulasku u Eurozonu i šengenski prostor. Najavio je da će Madrid tijekom svog predsjedanja zagovarati razvoj europske električne mreže.

- Španjolska želi uspostaviti europske fondove koji će omogućiti jačanje energetskog tržišta. Tijekom svog predsjedanja Španjolska želi jačati otpornost i kompetitivnost europskog gospodarstva u vremenu dvostruke tranzicije energetske i digitalne. Europa mora usvojiti određene politike prema drugim državama poput SAD-a, ali i jačati veze sa zemljama Latinske Amerike i južnog Mediterana, smatra Sanchez.

Razgovarali smo o potrebi da Europa pronađe nove saveznike, istaknuo je. U tu svrhu najavio je sastanke na visokoj razini europskih s latinoameričkim te sjevernoafričkim čelnicima. Žele, kaže - napraviti odlučan korak tijekom španjolskog predsjedanja.

Sanchez je izdvojio trgovinsku razmjenu s MERCOSUR-om, savezom južnoameričkih država. Europska unija je u lipnju 2019. dogovorila uspostavu prostora slobodne trgovine s MERCOSUR-om koji čine Argentina, Brazil, Paragvaj, Venezuela i Urugvaj, no unutar same EU postoji otpor nekih članica finaliziranju tog sporazuma.

Sanchez i Plenković nakon konferencije za medije održat će radnu večeru, a španjolski premijer u petak putuje u Ljubljanu. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!