12:18 / 14.02.2022.

Autor: HRT

Premijer nakon obilaska nosača aviona: Dobri strateški odnosi RH i SAD-a

Premijer Andrej Plenković

Premijer Andrej Plenković

Foto: HRT / HTV

Predsjednik Vlade Andrej Plenković, u pratnji ministra obrane Marija Banožića, potpredsjednika Vlade Davora Božinovića i ministra vanjskih i europskih poslova Gordana Grlića Radmana, posjetio je američki nosač zrakoplova "Harry Truman", koji je usidren ispred Splita. Sastao se sa zapovjednikom, kapetanom Gavinom Duffom te Markom Flemingom, otpravnikom poslova u veleposlanstvu SAD-a u našoj zemlji.  

Nakon sastanaka premijer Andrej Plenković obratio se novinarima. Zahvalio je američkom viceadmiralu i kapetanu broda na gostoprimstvu.


- Danas smo imali prigodu čuti neposredna iskustva i ocjene NATO-ove vježbe u Jadranu "Neptun Strike" u kojoj su sudjelovali i pripadnici HRM-a  i HV-a. Ocjene doprinosa i interoperabilnosti hrvatskih vojnika s drugim saveznicima su visoke. Vježba je bila uspješna i kvalitetna. To pokazuje da Hrvatska kao saveznica NATO-a zajedno sa svojim partnerima pridonosi i globalnoj sigurnosti i sigurnosti u Europi i na Mediteranu, rekao je Plenković.


Dodao je da ovaj posjet dokazuje kvalitetne strateške odnose Hrvatske i SAD-a.

USS Truman pristao je prije tri dana u Splitu, gradu prijatelju Los Angelesa već 27 godina. To je simbol "bliskih odnosa" SAD-a i Hrvatske, rekao je Plenković.


Posljednjih tjedana posada nosača zrakoplova sudjelovala je s hrvatskim kolegama u vježbama "Neptun Strike" koji je NATO izveo u Jadranu.


Plenković je posadi poželio "mirno more", a kapetan Gavin Duff zahvalio je Hrvatskoj na "srdačnoj dobrodošlici" i istaknuo da je posada "uživala u hrani i kulturi" Splita.


- Radujemo se nastavku naših toplih odnosa s Hrvatskom i u pomorskoj domeni proširit ćemo sposobnosti, kapacitete i interoperabilnost uz ključnog saveznika u NATO-u, rekao je zapovjednik udarne grupe Curt Renshaw

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!