S američkog nosača aviona Harry S. Truman posada se iskrcala u Split

12.02.2022.

20:14

Autor: Tatjana Lisičin/Dnevnik/HRT

Amerikanci u Splitu

Amerikanci u Splitu

Foto: Dnevnik / HRT

Devedeset borbenih zrakoplova i helikoptera, 333 m čelika. Nuklearni nosač aviona "Truman", jedan je od simbola i ponosa američke ratne mornarice. Ponovno je nakon nekoliko godina usidren u kanalu ispred Splita. Ima više od 5.000 članova posade koja je dobila priliku za izlazak na kopno. 

Nema u Splitu ulice, trga ili kafića u kojima se ne čuje engleski jezik. Amerikanci žele sve vidjeti, okusiti i osjetiti.

- Tako je dobar osjećaj sići s broda nakon duge plovidbe i doći u prekrasan grad koji nas je dočekao raširenih ruku, rekao je Omar.

- Prvi sam put u Hrvatskoj, lijep je grad, danas sam jela dobru hranu; ovdje smo kako bismo pokrenuli ekonomski "bum", rekla je Trish.

Krasni mladi ljudi, kaže vlasnik restorana svjestan kako i ugostitelji predstavljaju svoj grad i državu.

- Jedu sve što im ponudimo. Jeli su proizvode od slavonske crne svinje. I to je lipo, kažemo im da osim Dalmacije imamo Slavoniju, rekao je ugostitelj Željko Alfirević.

- Jučer su nas malo uhvatili nespremne, pa smo ostali bez svega, ali danas smo se pripremili. U biti, nismo ni znali hoće li izaći, hoće li ih pustiti vani ili će ih zadržati na brodu, ali eto. Srećom pustilo ih je i evo, imamo jednu malu, mini sezonu, rekao je ugostitelj Daniel Nikolla.

Došli su se Amerikanci odmoriti i nešto naučiti - oduševljava ih starost grada, ali i Marko Marulić.

- Saznao sam da je on veliki pjesnik, hrvatski Vergilije. Po tome ću grad zauvijek zapamtiti, rekao je Seth.

Opušteni, otvoreni i radoznali, američki mornari su uspavani zimski Split - i te kako probudili!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!