"Preporod" upozorio na slab odaziv učitelja za projekt cjelodnevne nastave

19.05.2023.

13:20

Autor: Hina/HRT/B.B.B.

Konferencija za medije na temu "Slab interes ucitelja za cjelodnevnu skolu (razlozi, posljedice i stajalista sindikata)

Konferencija za medije na temu "Slab interes ucitelja za cjelodnevnu skolu (razlozi, posljedice i stajalista sindikata)

Foto: Dubravka Petric / Pixsell

Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu "Preporod" ocijenio je u petak kako je interes učitelja za projekt cjelodnevne nastave u školama slab, a da projekt do sada nije ispunio niti jedan od postavljenih kriterija iz natječaja.

Predsjednik Sindikata Željko Stipić rekao je na konferenciji za novinare kako je uzorak od 68 prijavljenih škola premalen, a da o slabom interesu učitelja govori i podatak da se do toga broja došlo nakon produljenja roka za prijavu na projekt.

Smatra kako je još zanimljivije da je odaziv učitelja bio slab, iako su im se obećavale veće plaće, jer, kako kaže, "ako učitelji, unatoč povećanju plaća, nešto odbijaju, znači da tu nešto nije u redu".

Stipić ističe kako su u natječaju za prijavu na projekt postavljena tri kriterija, ali da niti jedan od njih nije ispunjen.

- Prvi kriterij je bio da škole budu regionalno zastupljene, ali ako je od 68 škola, njih 30 iz jedne regije, a to je u ovom slučaju Slavonija, taj regionalni kriterij nije ispunjen, tvrdi Stipić.

Smatra kako nije ispunjen ni drugi kriterij, da škole moraju biti iz gradskih i seoskih sredina, jer je od prijavljenih škola samo 12 u mjestima koja imaju više od pet tisuća stanovnika.

(Ne)zastupljenost škola


S obzirom da, kako tvrdi, nije ispunjen ni treći kriterij, da moraju biti zastupljene velike i male škole, jer 70 posto prijavljenih škola ima do 200 učenika, a oko 18 posto ispod 100 učenika, Stipić upozorava kako ne postoji reprezentativan uzorak za provedbu ovoga projekta.

- Mi nemamo reprezentativan uzorak niti po jednom od predviđenih kriterija, a oni koji se bave istraživanjima u obrazovanju, kažu da, ako nema pravog uzorka, onda znanstvene ciljeve eksperimenta nije moguće ostvariti, ocijenio je predsjednik Sindikata "Preporod".

Stipić smatra kako bez pravog uzorka rezultat takvog istraživanja ne može biti prenosiv na cijelu Hrvatsku i da nema mogućnosti znanstvene i stručne provjere u tom eksperimentu.

- Vlast se može na sve ovo oglušiti, ignorirati te krenuti s projektom. Mi ne želimo biti potpora projektu, koji mimo volje učitelja ulazi u škole, istaknuo je Stipić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!