Preporod: Pritisci na nastavnike zbog Cjelodnevne škole

20.04.2023.

13:41

Autor: V.K./HRT/Hina

Cjelodnevna nastava

Cjelodnevna nastava

Foto: Ivo Cagalj / Pixsell

Školski sindikat Preporod upozorio je u četvrtak da ravnatelji škola, te predstavnici županija i resornog ministarstva vrše pritisak na učitelje pojedinih škola i roditelje kako bi prihvatili projekt Cjelodnevne škole koji predviđa izmjene izvođenja nastave.

Iako se pojedine škole protive prijaviti za projekt vrše se razuvjeravanja i pritisci u kojima sudjeluju ravnatelji škola, županijski dužnosnici i emisari ministarstva, izvijestio je u sindikat.

U Preporodu kažu da je na njihovu inicijativu u brojnim školama provedeno izjašnjavanje učitelja i zaposlenika o tom projektu iako je Ministarstvo znanosti i obrazovanja ignoriralo prijedlog da prijavljivanju na natječaj za sudjelovanje u projektu prethodi izjašnjavanje.

- Nakon što su se učitelji, radnici i roditelji u nekim školama usprotivili prijavljivanju na natječaj, uslijedile su različite aktivnosti kojima se nastojalo promijeniti njihovu odluku, kažu u sindikatu.

Sindikat je prozvao ministarstvo da na primjedbe o utjecaju najavljenih promjena na nastanak tehnoloških viškova, primjerice učiteljica u produženom boravku ili učitelja informatike odgovaraju da nitko neće ostati bez posla, ali da će se za njih pobrinuti osnivač ili Ministarstvo.

Preporod smatra da se takvim "zbunjujućim i nesuvislim odgovorima" produbljuju strah i otpor među radnicima.

Sindikat je pozivao zaposlene u školama koje će se prijaviti na natječaj unatoč njihovom protivljenju da pisanim putem upoznaju Povjerenstvo s činjenicom da je odluka donesena ili bez izjašnjavanja ili suprotno volji radnika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!