07:00 / 19.05.2021.

Autor: HRT/D.M.

Prezentacija američkog sustava protuzračne obrane Patriot

Sustav 'Patriot'

Sustav 'Patriot'

Foto: - / OSRH

U vojarni Pukovnik Mirko Vukušić u Zemuniku završen je Dan za medije i prezentacija američkog sustava protuzračne obrane 'Patriot'. Sustav 'Patriot' iz sastava američkog 10. Zapovjedništva proturaketne i protuzračne obrane (10. AAMDC) sudjeluje na međunarodnoj vojnoj vježbi Astral Knight 21.

Za Dnevnik HTV-a reporter Edi Škovrlj je rekao kako ovaj sustav može uništiti neprijateljske avione na udaljenosti od 70-160 kilometara. Ovaj Moćni američki sustav „Patriot” sastoji se od 4 cijevi u kojima se nalaze rakete koje su teške tonu s bojevom glavom teškom 80-ak kilograma koja može biti ili klasična ili nuklearna.

- Ovo je prvi puta da se ovakav sofisticirani sustav može vidjeti u Hrvatskoj. Kopnenim putem je stigao iz Njemačke, a sastavni dio je velike vojne vježbe u kojoj sudjeluje 28 tisuća vojnika iz 26 europskih zemalja pod zapovjedništvom NATO-a i SAD-a, istaknuo je Škovrlj.

U vježbi će sudjelovati i 50-ak zrakoplova F-16 i Avaksa, a i Hrvatska vojska će se uključiti s Migovima 21. U vježbi će sudjelovati i brodovi Hrvatske ratne mornarice.

- Dolazak „Patriota” u Hrvatsku, svakako je odraz odlične suradnje i uvažavanja naše vojske i NATO-a te SAD-a, rekao je i dodao kako se ovo tumači kao geostrateško pitanje povratka SAD-a na Balkan.

- Vrlo smo zadovoljni što smo dio povijesti i prezentacije sustava protuzračne obrane Patriot u vašoj zemlji. Ponosan sam što smo u vojnoj bazi Zemunik koja nam je pružila potporu i osjećamo se kao dio vojne obitelji zajedno s Hrvatskom, rekao je Gregory Brady, brigadni general vojske SAD-a.

"Patriot" je prvi put razmješten u Hrvatskoj u okviru vojnih vježbi i potvrda je partnerskog odnosa SAD-a i Hrvatske te pokazatelj zajedničkih nastojanje država članica NATO-a u odgovoru na moguće sigurnosne prijetnje, navode iz MORH-a. Riječ je o navođenom sustavu protuzračne i proturaketne obrane zemlja-zrak koji se trenutno koristi širom svijeta, uključujući nekoliko zemalja NATO-a.

“Astral Knight 21” je vježba integrirane zračne i raketne obrane (IAMD – Integrated Air and Missile Defence) koju provodi Zapovjedništva američkih zračnih snaga za Europu i Afriku (USAFE-AFAFRICA), od 13. do 22. svibnja 2021. godine u zračnom prostoru Italije, Slovenije, Crn Gore, Albanije i Hrvatsske, točnije prostoru sjevernog i južnog jadranskog akvatorija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!