Aladrović: Reforma donosi kvalitetnije usluge u lokalnim sredinama

04.10.2021.

10:11

Autor: HRT/Hina/E.L.S.

ministar Aladrović

ministar Aladrović

Foto: HRT / HRT

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović predstavio je reformu sustava socijalne skrbi čiji je cilj bolji i transparentniji, sustav koji će korisnicima pružati kvalitetnije usluge u njihovim lokalnim sredinama.

- Kada je riječ o samom sustavu socijalne skrbi glavni ciljevi ove reforme su smanjenje siromaštva, bolje i dostupnije usluge, ali i reorganizacija čitavog sustava. Konkretno je predviđeno zapošljavanje više od 300 ljudi u sljedeće 3 godine, a o nedostatku radnika u samom sustavu se dosta govorilo u proteklih godinu dana. Tu je i bolji nadzor nad sustavom, ali i smanjenje javnih ovlasti, nešto što su socijalni radnici u više navrata tražili - izvijestila je za Podnevni dnevnik HTV-a novinarka Iva Magušić-Dumančić.

Trebalo bi se ići i u izmjene Zakona o udomiteljstvu. Povećale bi se naknade, uvjeti za udomitelje bili bi nešto blaži, sve naravno kako bi udomitelja bilo nešto više. 

- Reforma dolazi gotovo nakon 2 godine jedne od najtežih zdravstvenih i ekonomskih krize koje su nas pogodile i s obzirom na sve novonastale okolnosti ova reforma ima za cilj povoljno utjecati na društvene odnose koje su možda narušeni jednim djelom pandemijom, ali su isto tako povezani i s izazovima s kojima se suočavamo posljednje vrijeme - izjavio je ministar Aladrović.

Svjesni smo, kaže i ne možemo biti zadovoljni funkcioniranjem određenog djela sustava, stoga smo se u proteklih 6 mjeseci zaista posvetili izradom kvalitetnih rješenja iz domene sustava socijalnih politika i skrb.

- Bitno je naglasiti da mnogo ranjivih skupina društva - od naših starijih osoba, djece, od svih onih koji se nalaze u sustavu socijalne skrbi - očekuju od nas promjene i mi ćemo tako postaviti kamen temeljac promjena u našem društvu - poručio je ministar.

Radi se o setu različitih dokumenata koji utječu na ovaj sustav. Sama reforma se sastoji od izmjena 7 zakonskih rješenja, tri nacionalna plana koja uz sebe vežu i akcijske planove.

- Kada je riječ o zakonima, govorimo o Zakonu o socijalnoj skrbi koji je stožerni zakon samog sustava. Zatim Zakon o udomiteljstvu, koji rješava određene izazove s kojima se susrećemo u proteklo vrijeme, a čiji intenzitet u posljednje vrijeme raste te pet zakona o reguliranim profesijama koje su vezane za naš sustav - pojasnio je Aladrović.

Za paket zakona predviđeno je 1,2 milijarde kuna više sredstava u dvogodišnjem razdoblju koje će se alocirati za sustav socijalne skrbi. Za Zakon o socijalnoj skrbi u 2022. po njegovim riječima osigurana su 362 milijuna kuna, a u 2023. planirana su dvostruko viša ulaganja. Tim Zakonom želi se smanjiti rizik od siromaštva pa će se ići na povećanje osnovice za izračun zajamčene minimalne naknade sa 800 na 1000 kuna u 2022. godini.

Uz to predlaže se jedinstvena metodologija za izračun cijena usluga, ali i osnivanje Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje s predviđenim početkom rada od prvog dana 2023.

Usluge se trenutno pružaju kroz 82 centra za socijalnu skrb, a s obzirom da je taj fragmentirani sustav pokazao manjkavosti predlagatelj smatra da ga treba centralizirati kako bi korisnici imali ujednačeniju uslugu u svim dijelovima Hrvatske.

Zakonom o socijalnoj skrbi predlaže se i osnivanje Obiteljskog centra kao samostalne ustanove, ali i nova zapošljavanja, osnivanje povjerenstva za pritužbe građana od 1. siječnja od 2022. i nastavak smanjena javnih ovlasti.

Komentirajući pojedine kritike usmjerene na dodatno centraliziranje socijalnog sustava, Aladorvić je rekao da je to jedini fragmentirani sustav pa žele ujednačiti postupanja svih različitih centara za socijalnu skrb kroz jedan centralni zavod.

Predloženim izmjenama Zakona o udomiteljstvu predlažu se veće opskrbnine za korisnike, 15 do 60 posto veće naknade za udomitelje te fleksibilniji uvjeti za udomitelje kako bi se populariziralo udomiteljstvo koje se smatra najboljim oblikom institucionalizirane skrbi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!