Priča Edija Prodana: Mogao sam izgubiti glavu

28.11.2021.

19:24

Autor: Odri Ribarović/Dnevnik/IMS/HRT

Slike iz riječke COVID bolnice

Slike iz riječke COVID bolnice

Foto: HTV / HRT

Ekipa HRT-a posjetila je jedan od osam COVID odjela KBC-a Rijeka, gdje medicinske sestre i liječnici, boreći se za svaki život, neprekidno priskaču u pomoć jedni drugima i daju sve od sebe. A da je upravo njihov stručni i ljudski angažman presudan za ozdravljenje, svjedoči riječki novinar Edi Prodan, koji je prebolio COVID-19. Evo njegove priče.


Na riječkom COVID odjelu 6, čim uđete, oko vas slike s monitora, niz soba u kojima se oboljeli bore za svaki udisaj i za goli život. Bolesnici su sve mlađi, a kliničke slike sve teže.

- Čak su mlađi više prestrašeni, jako prestrašeni jer naravno ne očekuju da će završiti ovdje gdje završe, kaže Marijana Marincel, fizioterapeutkinja u KBC Rijeka.

Poslije mukotrpnog oporavka, priznaje to i 59-godišnji riječki novinar Edi Prodan.

- Nisam bolest doživljavao tolikom prijetnjom, vrlo brzo mi se to osvetilo. Dobio sam jako teške simptome, bio sam na kisiku. Išao sam zapravo iz one krajnosti; mene se to ne tiče do toga da me se ticalo itekako. Dakle, ja sam mogao glavu izgubiti, svjedoči Prodan.

Nakon osam dana na kisiku i nekoliko mjeseci oporavka, ponovno je zdrav, a da tako i ostane, odlučio se cijepiti, dvaput. I ne vidi u čemu je problem s COVID potvrdama.

- Kad se od nas tražilo u srpnju, čim je počeo nogomet, svi smo mi morali pokazati COVID potvrde ili se testirati. Apsolutno nije nitko reagirao. Moj savjet kao osobe koja je zahvaljujući struci, medicini, KBC-u Rijeka preživjela je da se apsolutno klonimo te situacije slobode za neka zdravija vremena, da onda budemo angažirani, a sad moramo sačuvati zdravlje, jer ako nas ne bude nećemo mijenjati ništa, poručuje.

Prosvjede zbog COVID potvrda smatra krivim pristupom i nepoštovanjem nevjerojatnog truda zdravstvenih djelatnika koji pomažući oboljelima opasnosti izlažu svoj život.

- U Hrvatskoj je i prije pandemije nedostajalo 4.000 medicinskih sestara. Onda možete zamisliti koliki napor ulažu danas medicinske sestre, unatoč tom nedostatku, da bi spasile živote svakog bolesnika, ističe Mario Gazić, predsjednik Hrvatske komore medicinskih sestara.

Praktički žive na COVID odjelima.

- Živimo u vremenu gdje je zajedništvo i taj osjećaj solidarnosti nešto što nam je jako potrebno. Mi ga u bolnici osjećamo i voljeli bismo da se taj osjećaj prošiti na cijelu zajednicu, da nema dvojbi, da budemo jedinstveni, kaže ravnatelj KBC-a Rijeka Alen Ružić.

Jer samo tako ovu pandemiju možemo privesti kraju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!