Prijedlog zakona: Razvod braka kod javnog bilježnika

02.03.2023.

13:08

Autor: D.M./HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Zarko Basic / PIXSELL

Javni bilježnici moći će kao povjerenici suda postupati u određenim nespornim izvanparničnim postupcima - među ostalim, kod sporazumnog razvoda braka, predlaže Vlada novim zakonom o izvanparničnom postupku koji je uputila u Sabor. Javnim bilježnicima povjerilo bi se postupanje i kod proglašenja nestale osobe umrlom i dokazivanju smrti te uređenja međa i razvrgnuća suvlasničke zajednice ako su stranke podnijele sporazumni prijedlog.

Novi se zakon donosi jer se u Hrvatskoj primjenjuju pravna pravila Zakona o sudskom vanparničnom postupku Kraljevine Jugoslavije iz 1934. koja su danas neprimjenjiva, a smisao i svrhu izgubile su i stalne derogacije posebnim zakonima, pri čemu heterogenost pravnih pravila uzrokuje pravne nesigurnosti te može rezultirati različitim pravnim rješenjima o toj pravnoj stvari.

- Svrha predloženog zakona stoga je urediti pravila izvanparničnog postupka kojima bi se taj postupak osuvremenio i građanima te poslovnim subjektima kvalitetnu i transparentnu pravnu zaštitu i zajamčio pravnu sigurnost, rekao je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!