Primorac: Nema govora o haraču na gastarbajtere

24.08.2022.

13:15

Autor: HRT/IMS

Marko Primorac

Marko Primorac

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Moguće povećanje cijena zbog inflacije i uvođenja eura komentirao je ministar financija Marko Primorac.


- Sve mjere koje smo najavili i obveza dvojnog iskazivanja cijena i pravila koja su propisana zakonom o uvođenju eura u pogledu zaokruživanja cijena vrlo jasno i detaljno propisuju koji tečaj se isključivo smije primijenjivati, to je onaj fiksni tečaj 7,53450. Isto tako su istaknuta pravila i načini zaokruživanja, tek ona treća decimala, ako je preko pet, onda se zaokružuje druga decimala na višu decimalu. Živimo u tržišnom gospodarstvu i ne možemo ni na koji način nekome ograničavati cijene proizvoda i uskraćivati mogućnost da slobodno formira cijenu, rekao je Marko Primorac, ministar financija.

Kazao je da građani sami moraju naći načine za uštede, a Vlada i Ministarstvo financija će pomagati skupinama koje su najugroženije.

Odgovorio je i na pitanje o mogućem smanjenju grijanja u školama, kazavši da se nada da neće nikome biti hladno, i da će se morati pomoći javnim institucijama da nastave aktivnosti, ali da ne bi unaprijed iznosio mjere jer to još sve moraju vidjeti.

Primorac: Nema govora o haraču na gastarbajtere

Ministar Primorac izjavio je da nema govora o 'haraču' Porezne uprave na oporezivanje gastarbajtera, da je to proces u skladu s načelom oporezivanja svjetskog dohotka i razmjena informacija u tijelima članica EU-a i općenito.

- Porezna uprava neće nikome zavlačiti ruku u džep, ali postoje određeni mehanizmi koji se kontinuirano provode i to tako treba i promatrati, a naši građani mogu mirno živjeti", poručio je Primorac, odgovarajući na pitanja novinara nakon sjednice Nacionalnog vijeća za euro.

Uputio je zainteresirane i da im na sva pitanja koja imaju o tome i pojedinim slučajevima, poput pomoraca, može detaljno objasniti Porezna uprava, kazavši da "u svakom slučaju to nije nikakva hajka niti harač, a zašto je to tako izašlo u novinama ne znam".

Na pitanje novinara o energetskoj krizi i kakve mjere sprema Vlada, ministar Primorac je kazao da se paket pomoći formira u skladu s proračunskim mogućnostima, dodajući da u proračunu postoji višak, ali ne veliki i pitanje je tko će što dobiti.

- Mi ćemo svakako reagirati, ali taj neki prostor koji nam je na raspolaganju nećemo ispucati odmah, nego da imamo i za kasnije", kazao je ministar.

Naglasio je i da se u krizi i aktualnoj situaciji mjere moraju provoditi ciljano jer bilo kakav državni intervencionizam utječe na inflaciju. Mjere treba donositi ciljano i da za to fiskalni prostor bude adekvatan, kazao je.

- Što se tiče fiskalnog prostora, ako utvrdimo do kraja godine da nije iskorišten, taj ćemo prostor iskoristiti i pred kraj godine rasporediti višak sredstava ako ih bude", dodao je, ali i istaknuo da neće biti dovoljno sredstava da se svima pomogne.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!