19:58 / 09.06.2021.

Autor: T.V./HRT

Primorac u Dnevniku: Odluka o Mamićevom izručenju u konačnici je na ministru pravde BiH

Odvjetnik i bivši sudac Damir Primorac

Odvjetnik i bivši sudac Damir Primorac

Foto: HTV / HRT

Zbog sumnje u primanje mita u Osijeku su danas uhićena trojica sudaca i jedan poduzetnik. Odvjetnik i bivši sudac Damir Primorac u središnjem je Dnevniku objasnio koja su saznanja potrebna Uskoku kako bi mogao privesti suce kao što se to danas dogodilo. Otkrio je i može li Hrvatska sada tražiti izručenje Zdravka Mamića te mora li ga BiH izručiti.

- Kao što smo čuli sucima je tijekom jučerašnjeg dana skinut imunitet. imunitet se odnosio na mogućnost vođenja kaznenog postupka i određivanja istražnog zatvora. Sada Uskok ima slobodne ruke da poduzima radnje koje su propisane Zakonom o kaznenom postupku. To znači da u roku 24 sata trebaju biti dovedeni pritvorskom nadzorniku kao što većina već jeste, a u roku od 16 sati od dovođenja pritvorskom nadzorniku moraju biti ispitani od strane Uskoka. Hoće li nakon toga biti doneseno rješenje o pokretanju istrage ili ne o tome odlučuje Uskok. Jednako tako treba vidjeti hoće li ići nakon toga s prijedlogom za određivanje istražnog zatvora, objasnio je Primorac.  

Nije se složio s tvrdnjom odvjetnika Ljube Pavasovića Viskovića koji kaže kako je sve ovo pokrenuto kako bi se ustvari Zdravka Mamića privelo u Hrvatsku.

- Ja na to gledam iz jedne druge perspektive - Uskok je došao do određenih saznanja, proveo je određene izvide, istraživanja, donio je zaključak da postoji osnovana sumnja da je počinjeno kazneno djelo, poduzeo je odgovarajuće radnje i sad treba vidjeti kako će se ovaj postupak zapravo dalje odvijati. Ali ono što je zanimljivo i ono što je kolega Pavasović rekao je da su djela počinjena 2016., 2017. godine. 2012. je potpisan ugovor BiH i RH o izručenju vlastitih državljana i sada se postavlja pitanje, obzirom da se taj ugovor primjenjuje od datuma potpisivanja, hoće li RH ako se donese rješenje o provođenju istrage zatražiti izručenje g. Mamića ili ne, budući da su ispunjeni uvjeti za njegovo izručenje prema tom Ugovoru. Ako se to i dogodi, odluku o izručenju će donijeti nadležni sud u BiH, odnosno tamošnji ministar pravde, objasnio je Primorac. 

Otkriva i može li Hrvatska sada tražiti izručenje Zdravka Mamića te mora li ga BiH izručiti.

- Ugovor je potpisan, u ugovoru nigdje ne stoji da mora doći do izručenja. U ugovoru je navedeno da može doći do izručenja i tu će, ako dođe do molbe za izručenje, odluka biti na tijelima te u konačnici na ministru pravde BiH. Ministar pravde može odlučiti i protiv izručenja i nakon što sudbena tijela donesu odluku o izručenju, ako utvrdi razloge protiv izručenja. To je pitanje koje će biti zanimljivo pratiti, ustvrdio je.

Odgovorio je i na pitanje o tome koliko su često suci izloženi pokušajima podmićivanja i je li se on osobno susreo s njima.

- Moram priznati da od 1996 do 2008. kada sam radio kao sudac na Općinskom i Županijskom sudu u Splitu nikada nisam bio u iskušenju niti mi je itko ponudio mito i čvrsto vjerujem da je to slučaj i s najvećim brojem sudaca. Međutim, kada se dogode ovakva uhićenja, kao što je to uhićenje trojice sudaca Županijskog suda u Osijeku, moram priznati da je to nešto jako loše, nešto strašno, vrlo loša poruka svim građanima RH. Tu će mrlju biti jako teško očistiti. Međutim, većina sudaca, u to sam čvrsto uvjeren, časno i čestito obnaša svoj posao i ja sam siguran da ta većina želi da se u ovakvim i sličnim situacijama utvrdi istina i da se takvi suci udalje iz sustava, poručio je Primorac.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!